Održana sjednica Vatrogasnog stožera

Slika /slike/amble-bez naziva oko pletera.jpg

U prostorijama Intervencijske vatrogasne postrojbe u Divuljama danas je održana sjednica Vatrogasnog stožera kojoj su prisustvovali županijski zapovjednici iz cijele RH, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Na sastanku se raspravljalo o izmjenama Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, kao i o prijedlogu uredbe o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca. Prijedlozi za izmjene Pravilnika bit će proslijeđeni Vladi RH na razmatranje i prihvaćanje.

Tema sastanka bio je i prijedlog Vatrogasne mreže, temeljem novog Zakona o vatrogastvu, a koji također ide Vladi RH na usvajanje.
Vatrogasna mreža obuhvaća vatrogasne postrojbe s područja Republike Hrvatske potrebne za obavljanje vatrogasne djelatnosti. Mrežu predlaže glavni vatrogasni zapovjednik, a donosi Vlada Republike Hrvatske dok se sredstva za financiranje vatrogasne mreže osiguravaju se iz namjenske stope poreza na dohodak sukladno važećim propisima i iz sredstava državnog proračuna.


Na sjednici je donesena Odluka o raspodjeli sredstava i vrste vatrogasne infrastrukture, vatrogasne tehnike i opreme koja se nabavlja za operaciju „Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskom i potpomognutom području Programa konkuretnost i kohezija 2021.-2027.“ te je zaključeno kako će se 50 posto sredstava iskoristiti za obnovu vatrogasnih domova, a ostali dio sredstava će se utrošiti na nabavu vatrogasnih vozila i osobne zaštitne opreme.

Zapovjednik Tucaković izvijestio je prisutne zapovjednike o radu Kampa vatrogasne mladeži u Fažani koji je i ove godine uspješno proveden i u kojem počinju geodetski radovi u svrhu adaptacije bungalova.
Također je dao i informaciju o predstojećem 15. državnom natjecanju vatrogasne mladeži RH koje se sutra održava u Novalji i na kojem će sudjelovati oko 1500 pripadnika vatrogasne mladeži iz 19 hrvatskih županija.

Pisane vijesti