Održana I. Planska konferencija za pripremu međuresorne vježbe „SIGURNOST 24“

  • Slika /slike/3a7f053f-65fc-4b58-bddc-9d2e9dd0d576.jpg
  • Slika

  • Slika

U prostorijama Državne vatrogasne škole, 13. svibnja 2024. održana je I. Planska konferencija za pripremu međuresorne vježbe „SIGURNOST 24“ koje će se ove godine odviti na dvije lokacije, na otoku Rabu i u Varaždinu.

U sklopu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini predviđeno je održavanje vježbe „SIGURNOST 24“, u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice u suradnji s nadležnim tijelima sustava domovinske sigurnosti. Upravo tim povodom je održana Planska konferencija - pripreme za provedbu međuresorne vježbe „SIGURNOST 24“ na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija koje su uključene u pripremu vježbe, te koje će sudjelovati i u njenom provođenju.

Siniša Petkoviček, načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu najavio je kako će se ove godine održati dvije pokazne vježbe. Prva vježba održat će se na Rabu 11. i 12. lipnja gdje se očekuje provođenje vježbi gašenja šumskog požara zemaljskim i zračnim snagama, te gašenje požara na plovnom objektu od strane NAMIRG tima, obučenog za desantiranje iz helikoptera na brod.
Druga vježba će se održati 14. lipnja u Varaždinu. Na vježbi će se moći vidjeti kako vatrogasne snage saniraju akcident prometne nesreće s opasnim tvarima u prometu te saniraju posljedice eksplozije i urušavanja, sudjeluju u gašenju požara u građevinskom poslovnom višekatnom objektu te provode akcije spašavanja s visina raznim tehnikama.

Prisutne na konferenciji pozdravio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasivši kako će se u sklopu vježbe u Varaždinu obilježiti i 160 godina vatrogastva u Hrvatskoj, odnosno 160. obljetnica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske te supokrovitelja Grada Varaždina i županije Varaždinske te da će tom prilikom se održati i mimohod vatrogasnih snaga iz svih županija s preko tisuću sudionika, ali i prelet kanadera i helikoptera.
 

Pisane vijesti