Održan sastanak koordinatora i članova Radne skupine za bespilotne sustave (UAS) u vatrogastvu

Slika /slike/7e424def-0279-4899-8618-77d122d9c73d.jpg

U utorak 16. siječnja 2024. u prostorijama Hrvatske vatrogasne zajednice održan je radni sastanak koordinatora i članova Radne skupine za bespilotne sustave (UAS) u vatrogastvu u proširenom sastavu.

Na sastanku su se prisutni informirali o novim pravilima za bespilotne sustave (UAS) nove tzv. C kategorije, njihovo certificiranje kao i nove obveze operatora sukladno novim važećim propisima koji su stupili na snagu 01.01.2024., kako je predstavljeno od predstavnika Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo na radionicama koje su održane krajem prošle godine.

Kako bi se dobila dodatna pojašnjenja i odgovore na sadašnja otvorena pitanja koja se tiču bespilotnih sustava u vatrogastvu, u planu je u narednom razdoblju održati zajednički sastanak predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice s predstavnicima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Nakon sastanka s predstavnicima Agencije, u planu je tijekom veljače održati zajedničku radionicu s regionalnim i imenovanim županijskim koordinatorima za UAS te prenijeti dobivene informacije te saznanja o obvezama i novinama vezano uz zakonsku regulativu kao i razmijeniti iskustva u dosadašnjem i prijedloge i planove u budućem korištenju bespilotnih sustava u vatrogastvu.

Pisane vijesti