Održan 1. susret kolekcionara vatrogasne baštine

Slika /slike/1. susret kolekcionara vatrogasne bastine.jpg

U Varaždinu je uspješno održan 1. susret kolekcionara vatrogasne baštine 

CTIF Dvorana Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Varaždinu je u subotu 25. ožujka ugostila 15 kolekcionara vatrogasne baštine Iz Hrvatske i Slovenije. Kratkim obraćanjem sudionike i posjetitelje Susreta su pozdravili predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, predsjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Radovan Martinec i voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić. Svi sugovornici su izrazili želju da ovaj susret preraste u tradiciju, kako bi kolekcionari koji su zapravo čuvari vatrogasne povijesti mogli predstaviti svoj hobi što većem broju ljudi. 

Kolekcionari su pokazali zainteresiranima mali dio svojih privatnih kolekcija na temu vatrogastva iz Hrvatske, ali i gotovo cijelog svijeta. Među morem amblema, medalja, kaciga i dokumenata možemo izdvojiti veliku kolekciju modela vatrogasnih vozila Ivana Balata, kolekciju medalja i znački Srečka Sačića iz Varaždinskog kluba kolekcionara te kolekciju numizmatike na temu vatrogastva koju je izložio Stjepan Kovaček. 

Muzej hrvatskog vatrogastva je izložio kolekciju fotografija stare vatrogasne opreme. Kroz prikupljanje kotizacije u vidu jednog amblema za izlagački stol te kroz razmjenu, Muzej je bogatiji za nekoliko monografija i 40 amblema vatrogasnih organizacija. Posjetitelji su također mogli razgledati stalni postav Muzeja i izložbu "Iza vatrenog zida - Žene u vatrogastvu".

Nakon susreta uslijedilo je druženje na kojem su kolekcionari razgovarali o daljnjim planovima prezentiranja ovog zanimljivog hobija. 

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva