Obilježena 30. obljetnica Operacije Florijan

  • Slika /slike/IMG-20240506-WA0002.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Na otoku Braču, u prostorima DVD-a Supetar, 4. svibnja obilježen je blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, te 30. obljetnica Operacije Florijan zahvaljujući kojoj je hrvatsko vatrogastvo dobilo vrijednu opremu koja je bila od velikog značaja za njegovo djelovanje u ratnim i poslijeratnim godinama.


Svečanosti su prisustvovali veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Simon Thomas, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, zamjenik predsjednika HVZ-a i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac, zapovjednik DVD-a Supetar Nikola Martinić Dragan, predsjednik organizacije British Fire Services Association Steve Owen Hughes, glavni tajnik organizacije British Fire Servise Association Graham Howgate, glavni izvršni direktor i utemeljitelj dobrotvorne organizacije Operation Florijan Mick Doherty, glavni izvršni direktor organizacije Institution of Fire Engineers Steve Hamm, bivši povjerenik vatrogasne brigade u Londonu i voditelj školovanja na Visokoj vatrogasnoj školi Roy Bishop, voditelj operacija u vatrogasnoj postrojbi zapadnog Sussexa Roy Baraclough, načelnik Općine Nerežišća Svemir Obilinović,  gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković, predstavnici Operacije Florijan Ivica Vranjičić, Nikica Maričić, Jakov Zlatar kao i obitelji preminulih nagrađenih.

U svojem govoru Njegova Ekselencija Simon Thomas je istaknuo da se osjeća privilegirano što  kao veleposlanik u RH može svjedočiti o velikom hrvatskom-britanskom prijateljstvu na brojnim područjima. „Hvala hrvatskim vatrogascima koji su pružili gostoprimstvo meni i mojim sunarodnjacima. Čast mi se danas pridružiti na ovom svečanom događaju, i čast mi je biti u Vašoj predivnoj zemlji koju i Britanci obožavaju.  Priča o operaciji Florijan priča je o prijateljstvu i podršci kojoj svjedočimo i danas“, kazao je veleposlanik Thomas.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako je ovo tridesetogodišnje prijateljstvo tek prvi krug suradnje koja će biti okrunjena potpisivanjem sporazuma. „Hvala našim britanskim kolegama koji su pomogli RH kada je to bilo najteže, a sporazum će otvoriti novi krug suradnje, razmjenu stručnjaka i svega onoga što moramo poduzimati u ovom razdoblju klimatskih promjena i katastrofa“. Zapovjednik Tucaković zaključno je čestitao svim vatrogascima Dan vatrogastva, a sa željom da se ovo uspješno prijateljstvo i suradnja nastavi i dalje.

U ime domaćina obratio se zapovjednik DVD-a Supetar Nikola Martinić Dragan koji je podsjetio na činjenicu da je još kao dječak gledao vozila na rivi koja su dovezli britanski kolege.  „Danas taj dječak stoji pred vama kao zapovjednik ovog društva. Za razvoj vatrogastva, 30 godina je kratak period, tada smo imali samo veliku volju, a danas vam se obraćam iz najmodernije postrojbe u RH. Naši stari su nam izgradili temelje osnivanjem Društva, vi ste nam otvorili put vašom pomoći, a mi smo to nadogradili novom zgradom postrojbe što nam je podstrek da napravimo još iskoraka koji će dočekati nove generacije. Čestitamo svima, i hvala našim prijateljima iz Velike Britanije, a ova priča ide dalje“, zaključno je kazao zapovjednik Martinić.

Gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković istaknula je kako su kao otočani svjesni da se prvo moraju okrenuti sebi i osloniti se na vlastite snage jer je potrebno vrijeme da pomoć s  kopna stigne na otok. „Zadovoljna sam kako se naši vatrogasci povezuju, ne samo s vatrogascima iz Hrvatske, već i s kolegama u svijetu. Vjerujem da će toga u budućnosti biti i više, a u svoje ime i kolega općinskih načelnika, obećavam da ćemo uvijek biti na raspolaganju u nastojanju da se vatrogastvo digne na još viši nivo. Surađujući s vatrogascima sam shvatila koliku energiju ulažu u svoj poziv stoga izražavam zadovoljstvo što sam danas ovdje, kao i obećanje da ćete našu potporu uvijek imati“, rekla je gradonačelnica i zaželjela sretan Dan vatrogastva i što uspješniju protupožarnu sezonu.

Svečanost je bila prigoda za uručivanje priznanja svim sudionicima koji su bili važan dionik u Operaciji Florijan, a nagrađeni su: Slavko Tucaković, Ante Sanader, Franjo Gregurić, pokojni Teodor Fricki, Ivica Vranjčić, Nikica Maričić, Jakov Zlatar, pokojna Ana Tomšić, pokojni Vinko Bakija,  Steve Owen Hughes, Graham Howgate, Mick Doherty, Steve Hamm. U ime nagrađenih zahvalio je Nikica Maričić.

Potpisan sporazum o međunarodnoj suradnji
Britansko-hrvatska suradnja okrunjena je potpisivanjem Sporazuma o međunarodnoj suradnji, a čiji su potpisnici Slavko Tucaković (HVZ) te Steve Owen - Hughes, predsjednik organizacije British Fire Services Association. Potpisom ovog bilateralnog sporazuma definirana je suradnja između hrvatskih i britanskih vatrogasaca s naglaskom na gašenje požara i spašavanje te pitanja prevencije, zaštite i organizacije. Suradnja je nastavak izvorne operacije Florijan, a dogovoreno je 5 područja suradnje koja čine osnovu programa: utjecaji na okoliš, izazovi u tehnologiji, razvoj i pružanje obuke i standarda, ispunjavanje zahtjeva za razvoj infrastrukture te programi zaštite, odgovora na velike incidente i otpornosti na rizike.

Podsjetimo, prijateljstvo između vatrogasaca Velike Britanije i Hrvatske je započelo davne 1994. godine kada je humanitarna organizacija „Operacija Florijan“ sa sjedištem u Engleskoj ustrojena za pružanje pomoći spasilačkim i vatrogasnim postrojbama na području RH. U razdoblju od 1994. do 2002. godine  hrvatskim je vatrogascima dopremljeno 70 vatrogasnih vozila i velika količine vatrogasne opreme koja je bila prevelika za područje otoka Brača te je 1996. godine suradnja podignuta na razinu Republike Hrvatske.

Delegacija se nakon svečanosti uputila na Vidovu goru gdje su zapaljene svijeće i položeni vijenci na mjesto gdje su 1944. vodile borbe između britanskih komandosa i partizanskih snaga s jedne strane te njemačkih snaga na drugoj strani. U tim borbama zarobljen je britanski zapovjednik Jack Churchill.
 

Pisane vijesti