Nastup DVD-a Donji Kneginec na državnom vatrogasnom natjecanju u Sloveniji

  • Slika /slike/Vijesti/IMG_7157.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Od 23. do 24. rujna 2023. godine održano je državno natjecanje slovenskih vatrogasaca pod nazivom “Državno člansko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta 2023” u Gornjoj Radgoni.

DVD-u Donji Kneginec pripala je čast da predstavlja Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na državnom vatrogasnom natjecanju u Sloveniji u izvođenju taktičke mokre vježbe za seniore.

DVD Donji Kneginec sudjelovao je na natjecanju za seniore u disciplini taktička mokra vježba u kategoriji gosti - muški A. Radi se o vježbi koja izgleda kao proširena i nadograđena suha vježba 3/1A kakvu izvodimo na natjecanjima u Hrvatskoj. Prvi dio vježbe do postavljanja prvog i drugog mlaza izvodi se po gotovo identičnim pravilima kao i kod nas, uz razliku što se radi o mokroj vježbi uz korištenje motorne pumpe i uzimanje vode iz bazena. Natjecatelji moraju nositi karabinere na opasačima te moraju biti opremljeni vatrogasnim rukavicama. Drugi dio je taktički dio vježbe, koji se sastoji od otvaranja vrata korištenjem sjekire za ulazak u zatvoreni prostor, prolaz u čučnju radi zaštite od plamenih udara te rušenje meta korištenjem mlaza. Nakon toga oba mlaza se trebaju produžiti s trećom rezervnom cijevi. Navalna grupa kao prepreku treba savladati ljestvu na način kao što to radi mladež u štafeti, te vežu vatrogasne čvorove na mlaznici i sjekiri, a svoj dio završavaju postavljanjem ručnih vatrogasnih aparata ispred slike prema vrsti požara. Vodna grupa, produžuje mlaz koristeći ograničavač tlaka te završava vježbu pravilnim penjanjem na aluminijsku ljestvu. U međuvremenu cijevna grupa postavlja i treći mlaz te je time vježba završena.
 
- Vježbu smo izveli korektno i solidno, pogotovo u prvom dijelu koji nam je poznat, dok smo u ovom drugom dijelu imali ponešto grešaka, budući da nismo u tom kratkom roku uspjeli zapamtiti sva pravila. Nakon mokre vježbe desetine odlaze na vježbu postrojavanja i stupanja vježbovnim korakom na kratkom poligonu. Treći završni dio natjecanja je pismena provjera znanja, gdje se iz šešira izabire troje članova desetine, koji pišu pismeni test iz vatrogastva. Sva tri dijela ulaze u bodovanje te se na temelju toga radi konačni poredak, a mi smo u kategoriji gostiju osvojili 1. mjesto, pehar i zlatne medalje. - rekao je zapovjednik Društva Mihael Magdić te dodao da se izvodi samo jedna vježba, a dodatna zanimljivost je to što svaka ekipa na natjecanje dovozi svoju opremu i svoju vatrogasnu pumpu, što je ujedno i test ispravnosti opreme svakog DVD-a.

Dan prije uspješno je nastupila mladež DVD-a Koprivnica.
 
Na natjecanju je ukupno nastupilo 453 ekipa (202 ekipe mladeži i 251 ekipa seniora), a prve ekipe su osim pehara i medalja za nagradu su dobile i vrlo vrijednu vatrogasnu opremu.

Zanimljiv sadržajni dodatak ovom natjecanju bilo je i paralelno održavanje 9. međunarodnog sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja (SOBRA), koji je bio slobodan za razgledavanje za sve vatrogasce, gdje se moglo razgledati bogatu izložbu opreme, vozila i tehnike vatrogasaca, policije, vojske i civilne zaštite, a u toku dana pogledati i nekoliko atraktivnih pokaznih vježbi navedenih službi.
 
Izaslanstvo u sastavu Siniša Petkoviček, načelnik Sektora za program sigurnost i potporu i Damir Bujas, voditelj službe za strategiju, planiranje, struku i standarde bili su predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice na sajmu i praćenju natjecanja.

Tekst: Mihael Magdić, zapovjednik DVD-a
Foto: DVD Donji Kneginec

 

Pisane vijesti | Vatrogasna natjecanja