Nacionalni dan Hitne medicinske službe

Slika /slike/Nacionalni dan HMS.jpg

Kolegama čestitamo Nacionalni dan Hitne medicinske službe

Nacionalni dan Hitne medicinske službe obilježavamo 30. travnja. Obilježavanje ovog dana ustanovio je Hrvatski sabor kako bi se istaknula uloga djelatnika hitne medicinske službe na svakodnevnom spašavanju zdravstveno ugroženih osoba. Djelatnici HMS-a na svoj dan upoznavaju građane sa svojim radom, a poseban naglasak stavljaju na pravilno dojavljivanje i postupanje u slučaje potrebe za hitnom medicinskom intervencijom.

Vatrogasci na intervencijama, uz pripadnike MUP-a, najviše surađuju sa pripadnicima Hitne medicinske službe. Ta suradnja posebno dolazi do izražaja u teškim prometnim nesrećama, ali i kod velikih požara objekata i velikih šumskih požara. Ne smijemo zaboraviti i pomoć koju kolege pružaju ozlijeđenim vatrogascima, od ispiranja očiju do sanacije drugih ozljeda. 

Suradnja naših dviju službi nije vezana samo uz intervencije, već i uz vježbe i zajedničke edukacije. Vatrogasci se obučavaju za specijalnost pružanja prve pomoći, a ne smijemo zaboraviti da postoji puno kolega koji su se opredijelili za jednu i drugu službu.

Potrebno je istaknuti da ova suradnja ide u razdoblje kraja 19. i početka 20. stoljeća, kad su opatijski vatrogasci u svojim prostorijama imali smještenu hitnu pomoć, te su zajednički izlazili na intervencije. 

Poštovani kolege, čast nam je zajednički s Vama pomagati svima kojima je pomoć potrebna. 

Pisane vijesti | Manifestacije