Mirko Svetec (1949. - 2024.)

Slika /slike/unnamed.jpg

Preminuo je Mirko Svetec, počasni predsjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i dugogodišnji član Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti HVZ-a

S tugom vas obaviještavamo da je u 76. godini preminuo dugogodišnji predsjednik DVD-a "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu", zaslužni vatrogasac i veliki promotor vatrogastva Mirko Svetec.
 
Mirko Svetec je rođen 1949. godine, a članom DVD-a Varaždin postao je 1989. godine. Od tada je obnašao brojne dužnosti u Društvu: 15 godina proveo je na dužnosti tajnika DVD-a te 18 godina na mjestu predsjednika najstarijeg DVD-a u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Uz to, svoj doprinos vatrogastvu dao je i u drugim vatrogasnim organizacijama  - Gradskoj vatrogasnoj zajednici Varaždin, Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije i Hrvatskoj vatrogasoj zajednici gdje je godinama djelovao u cilju poboljšanja statusa vatrogasaca i razvoja vatrogastva općenito. Do posljednjih dana svog života Mirko Svetec je bio zamjenik predsjednika GVZ Varaždin, predsjednik Odbora za priznanja i odlikovanja Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, član Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
 Svetec tijekom svog mandata aktivno radi na pomlađivanju članstva i uključenju što većeg broja djece i mladih u vatrogasne redove. Također, radi na osuvremenjivanju opreme za operativne vatrogasce, kao i na projektima obnove vatrogasnog doma. 

Posebnu ulogu imao je u radu Muzeja hrvatskog vatrogastva, smještenom u objektu varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca. Od otvaranja novog postava 2014. do 2023. godine, Svetec nesebično pomaže rad Muzeja, od tehničkih zadataka prilikom postavljanja izložbi, do organiziranja i vođenja brojnih posjetitelja po postavu Muzeja. 

Od 2013. do 2017. predsjednik je Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti Hrvatske vatrogasne zajednice, a od 2017. do 2021. obnaša dužnost zamjenika predsjednika. Član Odbora je i u mandatu od 2021. Kroz djelovanje u odboru, pokazao je izuzetan interes za očuvanje hrvatske vatrogasne povijesti, kako kroz rad Muzeja, tako i kroz prikupljanje materijala o razvoju hrvatskog vatrogastva na lokalnoj razini.

Za svoj rad u vatrogastvu dobio je niz vatrogasnih i civilnih odlikovanja među kojima se ističu Vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge, Red hrvatskog pletera, a za svoj rad i doprinos 2020. godine primio je najviše vatrogasno odlikovanje - povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića.
 
Posljednji ispraćaj bit će u utorak 24. rujna 2024. godine na groblju u Varaždinu u 14 sati sa svim vatrogasnim počastima.
Svi koji žele sudjelovati na posljednjem ispraćaju pozivaju se da dođu u svečanoj vatrogasnoj odori ili, ako ju nemaju, u radnoj odori.
 
Informacije oko mjesta okupljanja za formiranje ešalona, odavanja počasti i počasne straže objavit ćemo naknadno.
 
Podaci za slanje brzojava sućuti:
 
Obitelj Svetec
 V. Vežića 25
 42000 Varaždin
 
Hvala na svemu što si učinio za hrvatsko vatrogastvo i neka ti je laka hrvatska zemlja.

Počivao u miru.

 

Pisane vijesti | In memoriam