Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa - 13. listopada

Slika /slike/katastrofe.JPG

Današnji dan obilježava se kako bi se naglasila važnost poduzimanja preventivnih radnji s ciljem smanjenja rizika od katastrofa

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se 13. listopada diljem svijeta na inicijativu Ujedinjenih naroda, a sa svrhom poduzimanja preventivnih radnji s ciljem smanjenja rizika od katastrofa.

Vatrogastvo kao djelatnost ima za svrhu upravo provedbu preventivnih radnji: od zaštite od požara i tehnoloških eksplozija do spašavanja ljudi, životinja i imovine od raznih ugroza. Vatrogasci su ujedno žurna služba koja pruža pomoć u nezgodama i opasnim situacijama kod nesreća na kopnu, moru, jezerima i rijekama.

Nažalost, klimatološke promjene uvjetuju sve veće i češće katastrofe. Iza nas je teška požarna sezona koju su obilježili brojni požari, a o njihovoj silini govori i činjenica da su došli do naseljenih mjesta u kojima je izgorjelo nekoliko desetaka objekata. Proteklo su razdoblje obilježili pandemija i potresi, a u svim su ovim događajima djelovali vatrogasci.

Hrvatska vatrogasna zajednica provodi brojne aktivnosti kako bi se smanjila mogućnost od izbijanja katastrofa te kako bi ujedno javnosti dali smjernice pravilnog i odgovornog ponašanja ukoliko do katastrofe dođe. S tom se svrhom tiskaju promidžbeni materijali namijenjeni od najmlađeg do najstarijeg uzrasta, snimaju se edukativni filmovi i radijski spotovi.
Također se provode edukativne radionice, organiziraju konferencije i okrugli stolovi, a sa svrhom razmjene iskustva i naučenih lekcija kako bi se rizik od izbijanja katastrofa sveo na minimum.
 
Edukativni spotovi Hrvatske vatrogasne zajednice: https://bit.ly/3SZGlPZ

Pisane vijesti