Manji broj požara, ali veća opožarena površina

Slika /slike/info_2-2022.jpg

Analiza vatrogasnih intervencija u veljači i usporedba s istim razdobljem prošle godine

Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog središta u veljači je zabilježeno 709 požara otvorenog prostora i 507 požara raslinja. Ukupno je zabilježeno 1216 požara, od čega 474 na objektima i 33 požara na prometnim sredstvima.
U usporedbi s istim razdobljem u prošloj godini, došlo je do smanjenja ukupnog broja požara za oko šest posto, a broj požara na otvorenom prostoru smanjio se za oko pet posto.

Nažalost, došlo je do povećanja ukupne opožarene površine s 3545 na 4038 hektara, što je povećanje za gotovo 14 posto. Također, prošle je godine jedna osoba smrtno stradala dok ih je ove godine čak četvero.

Građani se i dalje najčešće odlučuju na spaljivanje biljnog otpada kao načina zbrinjavanja ostataka što dovodi po požara. Podsjećamo kako je napuštanje mjesta loženja i spaljivanja kojim je prouzročen požar kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom, a ukoliko zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni za požar izlažu se prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama.

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Pisane vijesti