Lokaliziran požar kod Mrdakovice

Slika /slike/DVD Trilj požar Blato na cetini.jpg

Požar na području Mrdakovice je lokaliziran, dok je požar na području Visočana ugašen. Uz požare otvorenog prostora koji su svi brzo ugašeni, jučer su zabilježene zahtjevne intervencije gašenja požara objekata.

Najveći ovogodišnji požar, koji je izbio na području Šibensko-kninske županije, Mrdakovica, a za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 13. srpnja, proglašen je lokaliziranim 15. srpnja u 21:00 sat. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutno procijenjenoj površini oko 3300 ha između Vodica, Zatona i Rasline.

Na intervenciji gašenja požara tijekom dana sudjelovalo je 56 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Uslijed gašenja požara jedan vatrogasac iz DVD-a Sigetec je ozlijeđen (ozlijede ruku) te je zbrinut od strane HMP. Na večer su postepeno otpuštane preostale snage iz Primorsko–goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije, a tijekom jutra očekuje se otpuštanje snaga iz Koprivničko–križevačke županije te JVP Ivanić Grada iz Zagrebačke županije koji su još ostali na požarištu. Pored navedenih snaga, na intervenciji su i vatrogasci iz IVP Šibenik i IVP Split. Tijekom noći, na požarištu je angažirano ukupno 40 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila.

Požar na otvorenom prostoru na području Visočane u Zadarskoj županiji, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 13. srpnja u 11:03 sati, proglašen je ugašenim 14. srpnja u 23:26 sati.

Novi požari brzo ugašeni
Dana 15. srpnja u 13:08 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Radašinovci, Zadarska županija. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 0,3 ha. Požar je uočio pilot Air Tractora koji se nalazio na protupožarnom izviđanju te je gasio požar do dolaska vatrogasaca. Na intervenciji gašenja požara, pored protupožarnog zrakoplova, sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Benkovca, DVD Stankovaca i DVD Polača. Požar je ugašen u 16:25 sati.

ŽVOC Zadar je u 18:26 sati zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod željezničkog prijelaza u Pribudiću. Opožarena je trava, nisko raslinje i makija na površini od 0,5 ha. Brzom intervencijom vatrogasaca i protupožarnih zračnih snaga požar je stavljen pod kontrolu. Na intervenciji je sudjelovalo 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz VP Gračac i DVD Gračac te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Požar je ugašen u 20:03.

U 15:21 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Blata na Cetini – Omiš. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i voćke na površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je ukupno 61 vatrogasac sa 17 vatrogasnih vozila iz DVD-a Omiš, Lovreć, Trilj, Gata, Zadvarje, Dalmacija Dugi Rat, Kučiće i VZG Omiša. Požar je ugašen u 22:30 sati.

Požari objekata
Iznimno teška intervencija gašenja požara objekta, za koju je ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio dojavu 15. srpnja u 12:35 h, odrađena je u mjestu Malino kod Oriovca u Brodsko-posavskoj županiji. Požarom je bila zahvaćena hala sa piljevinom i drvnim otpadom na površini od 900 m2. Uslijed gašenja požara dva vatrogasca su ozlijeđena (nadisali se dima) te su zbrinuti u O.B. Slavonski Brod. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 31 vatrogasac sa 9 vatrogasnih vozila iz DVD-a Oriovac, Lužani, Slavonski Kobaš, Brodski Stupnik i Nova Kapela. Intervencija vatrogasaca završila je u 22:00 sati.

Dana 16. srpnja u 01:01 sati ŽC 112 Split zaprimio je dojavu o požaru objekta na lokaciji Poljica Kozička, zaseok Šapiti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Radilo se o požaru sobe u obiteljskoj kući prilikom čega je jedna osoba zadobila opekline te je zbrinuta od strane HMP. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Vrgorac. Požar je ugašen u 03:35 sati.

Zbog vremenskih uvjeta koji pogoduju izbijanju i širenju požara, molimo sve građane za dodatan oprez. Ukoliko vidite požar ili dim, zovite vatrogasce na 193

Pisane vijesti | Požari i intervencije