Konstituirajuća sjednica Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti

Slika /slike/HVZ - Copy.jpg

U prostorima Hrvatske vatrogasne zajednice održana je u petak 28. listopada konstituirajuća sjednica Odbora za istraživanje Hrvatske vatrogasne povijesti.

Sve prisutne je u ime Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara pozdravio Stjepan Skuliber, koji je govorio o novom ustrojstvu Hrvatske vatrogasne zajednice, u sklopu kojeg su nekadašnji odbori koji su djelovali kao radna tijela Predsjedništva HVZ-a, došli pod nadležnost Nacionalnog odbora.

Potom je vođenje sjednice preuzeo predsjednik Odbora Nikica Mužević. Usvojen je prijedlog poslovnika o radu Odbora, prema kojem je omogućeno održavanje sjednica i video vezom, ukoliko bude potrebe. Raspravljano je i o naputku o utvrđivanju kriterija za priznavanje godina osnivanja vatrogasnih organizacija. Uz postojeće kriterije predloženo je mogućnost predočavanja fotografija i video materijala kao dokumentacije kojom bi se priznala tražena godina osnutka. Prijedlog naputka je u cijelosti prihvaćen.

Pod točkom razno podnesen je izvještaj o radu odbora u prošlom mandatu i o radu Muzeja hrvatskog vatrogastva u 2021. godini. Također je predstavljen rad na susretima povjesničara vatrogastva u organizaciji CTIF-a 2021. u Mađarskoj i 2022. u Češkoj. Odbor je raspravio o zahtjevu DVD-a Hrnetić-Novaki te je prihvaćena 1903. kao godina osnutka DVD-a Hrnetić Novaki.

Pisane vijesti