Kongres vatrogasnih rukovodstava EU

  • Slika /slike/Vijesti/WhatsApp Slika 2024-04-09 u 22.48.35_a6b346f2.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Centralna tema kongresa je bilo pitanje usuglašavanja stavova i zastupanje interesa vatrogastva prema Europskoj Uniji, s ciljem jačanja statusa vatrogastva unutar tijela Europske Unije.
 

U organizaciji Vatrogasne zajednice Francuske (domaćin) i Vatrogasne zajednice Njemačke, od 8. do 9. travnja 2024. godine održan je u Francuskom Saboru (1. dan) i Vatrogasnoj zajednici Francuske (2. dan) kongres 18 najviših nacionalnih vatrogasnih predstavnika (zemalja članica EU) iz Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke Republike, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Luksemburga, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske, Nizozemske i Švedske, uz sudjelovanje predstavnika Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) i Zajednice vatrogasnih časnika EU (FEU). Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na kongresu su predstavljali Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, zamjenik Predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice  Dino Kozlevac i načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević.

Centralna tema kongresa je bilo pitanje usuglašavanja stavova i zastupanje interesa vatrogastva prema Europskoj Uniji, s ciljem jačanja statusa vatrogastva unutar tijela Europske Unije.

Tematski paneli
Prije donošenja završne deklaracije, održani su tematski paneli, koji su razmatrali djelovanje i nadležnosti vatrogastva iz perspektive odgovora na globalne ugroze i odluke koje donosi Europska Unija

Klimatske promjene
Europska Unije sve se više suočava s posljedicama klimatskih promjena, kao što je porast broja požara raslinja i izgorene površine, razornih poplava, suša i do sada nezabilježenog intenziteta razornih nevremena. Odgovor na te ugroze, koji postaje sve složeniji i zahtjevniji, uglavnom je u nadležnosti vatrogasnih postrojbi. Istaknuta je solidarnost i izuzetna predanost vatrogasnih postrojbi u borbi protiv i smanjenju posljedica navedenih ugroza. Uz nabavu protupožarnih EU-zračnih snaga, zahtijeva se prepoznavanje potreba i uloge vatrogastva na EU-razini. Preko 180 godišnje operativno iskustvo vatrogasnih organizacija, te dugogodišnja tradicija u području školovanja i osposobljavanja, te upravljanja velikim nesrećama ne smije dozvoliti da određene EU-administrativne strukture bez operativnih iskustava donose propise i procedure u tom pogledu.

Europska direktiva o radnom vremenu
Primjena Europske direktive o radnom vremenu značajno je ugrozila operativnu sposobnost vatrogasnih postrojbi u državama gdje dobrovoljni vatrogasci imaju ili ugovore o djelu za naknadu za dežurstva i dopunski rad u vatrogasnim postrojbama izvan svog redovnog posla (part time), ili je propisano vrijeme njihove pripravnosti ili odaziva na vatrogasnu intervenciju. Dat je primjer Finske, gdje je direktiva uzrokovala značajno produženje odaziva dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi na vatrogasne intervencije, a direktiva sve više postaje problem i u ostalim državama EU. Kao najbolje rješenje u tom pogledu ocijenjeno je donošenje posebne direktive o radnom vremenu, koja će se odnositi na angažman građana u poslovima spašavanja.

Erasmus
Razmjena znanja i iskustava između vatrogasnih organizacija od ključnog je značaja za razvoj i unapređenje struke. Vatrogasne organizacije ocjenjuju da će financiranje EU razmjene stručnjaka u području vatrogastva biti jedan od ključnih zahtjeva prema EU u budućnosti.

Završna deklaracija i sastanak s EU-dužnosnicima
Na kraju kongresa sve nazočne nacionalne vatrogasne organizacije potpisale su zajedničku deklaraciju, u kojoj se između ostalog ističe potreba i podržava ustrojavanje stalnog ureda vatrogastva u Bruxelesu, koji će konstantno lobirati prema Europskoj Uniji za stavove i potrebe vatrogastva. Za 22. listopada 2024. godine planiran je u Bruxelesu sastanak svih nacionalnih vatrogasnih predstavnika s najvišim rukovodstvom EU.
 

Pisane vijesti