Konferencija "Vatrodojava i zaštita od požara"

  • Slika /slike/Vijesti/IMG_20241001_093755.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Danas se u hotelu Westin u Zagrebu održava konferencija "Vatrodojava i zaštita od požara“ u organizaciji časopisa Zaštita, a uz pokroviteljstvo Hrvatske vatrogasne zajednice.

Konferencija se održava i uz podršku Hrvatske udruge za zaštitu od požara, Slovenskog združenja za požarno varstvo i Udruge za promicanje zaštite.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković otvorio je konferenciju s osvrtom na protupožarnu sezonu 2024. "Požarna sezona je završila jučer službeno i mi ćemo danas početi s analizom iste. Ove godine su nam probleme zadavali, ono što se nikad nismo nadali - takozvani, zip lineovi s kojima se turisti spuštaju. Oni su neoznačeni i ne zna se gdje su. Kad dođete na mjesto požara onda imate problem jer se protupožarni avioni, koji ne znaju gdje se ti neoznačeni zip lineovi nalaze, ne mogu spustiti niže. Osim toga, tu su i dronovi koji su konstantni problem. Kad se takav jedan uoči, protupožarni avion se mora udaljiti radi sigurnosti pa si zamislite što znači kad se takav jedan požar s pola sata zakašnjenja počne gasiti." kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavoko Tucaković.

Zapovjednik se je osvrnuo i na velike ovogodišnje požare u Tučepima, Vrsinama, Skradinu, Crvena Zemlja kod Knina i Smoković kod Zemunika kazavši kako su požari bili na vrlo nepristupačnom terenu, često je uzrok bilo suho grmljavinsko nevrijeme. Takvi udari munje bez kiše događaju se najčešće na vrhovima planina i brda odnosno na višim predjelima koji su nepristupačni jer nemaju puteva i ne može se prići. Zbog toga požari mogu narasti i dobiti veću kinetičku energiju. Problem je, kazao je zapovjednik, bio i što se više požara dogodilo u isto vrijeme i došlo je do razvučenosti vatrogasnih snaga.

"Sve vas pozdravljam, zahvaljujem organizatoru na pozivu na ovu konferenciju na kojoj nam je uvijek drago gostovati. A vas sve pozivam na stručni skup koji će se prvi puta održati u Vučevici s 41 aktivnošću, krajem ovog mjeseca.", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik na kraju svog izlaganja.

Vatrodojavni i protupožarni sustavi izuzetno su važan segment u zaštiti osoba i svih oblika imovine, a pravovremenom detekcijom požara umanjuje se mogućnost stradavanja ljudi i sprečavaju se ogromne financijske štete. Ulaganje u kvalitetan sustav vatrodojave i zaštite od požara iznimno je važan segment sigurnosti poslovnih, industrijskih i stambenih prostora.

Koji su novi izazovi i obveze pred nama, što se inovativno nudi od tehnologije za vatrodojavne i protupožarne sustave, kako ćemo koristiti protupožarni alarm u budućnosti, kako će vatrogasne postrojbe biti organizirane u budućnosti, suočavamo li se s još žešćim požarima zbog klimatskih promjena, neka su od pitanja koja ova konferencija obrađuje.

Konferencija je okupila brojne stručnjake koji obrađuju sljedeće teme: Prevencija požara u radu solarnih elektrana; Napredni sustav vatrodojave u tunelu Učka; Analiza sezonskih varijacija i vremenskih trendova u vatrogasnim intervencijama; Self test detektori; Termalne kamere; Vatrogasni ključ; Solarni paneli - izazovi i prilike kod ugradnje, Vatrodojava u kratkim i strmim tunelima s osvrtom na tunel Dugi Rat; Mjere zaštite od požara pri izgradnji i eksploataciji solarnih elektrana; Sustavi za gašenje požara plinskim medijem - jučer, danas, sutra. Ispred Hrvatske vatrogasne zajednice, predavanje održava pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za logistiku Gordan Filinić s temom: Požari električnih automobila.

Osim stručnih izlaganja, na Konferenciji će se, kroz panel rasprave, razmotriti stanje regulative, operative, normi i dostupnih tehnologija.

Pisane vijesti