Konferencija „Civilna zaštita i sigurnost gradova“

  • Slika /slike/IMG_9311.JPG
  • Slika

U većem broju hrvatskih županija  sustav civilne zaštite naslonjen  na organizacijski sustav vatrogastva.

Drugog dana konferencije o Civilnoj zaštiti i sigurnosti gradova u pulskom Hotelu Park Plaza Histria, obratio se glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je srdačno pozdravio sudionike skupa i zahvalio organizatorima na održavanju konferencije.

Zapovjednik Tucaković govorio je o aktualnostima u radu vatrogasaca i pripremama za protupožarnu sezonu 2023. godine, a u središtu pozornosti njegova izlaganja bio je Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara u Republici Hrvatskoj. Posebice je naglasio da je HVZ-a koordinator svih aktivnosti počevši od priprema do same realizacije.
 
Prema riječima zapovjednika Tucakovića Program aktivnosti ima dvije bitne dimenzije, a to su kontinuitet i fleksibilnost tako da je moguće oplemeniti ga svake godine. U njegovom ostvarenju značajno je porastao broj subjekata od nekadašnjih pet-šest sada ih je 56 i provodi se od lokalne do državne razine.  Na tom planu posebice je podvučena važnost djelovanja županijskih vatrogasnih zapovjednika i na nižim razinama, u gradovima. Tijekom pandemije došlo je do nove organiziranosti civilne zaštite, što se naročito očitovalo u Istarskoj županiji kao najbolji primjer, te u Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj, Krapinsko-zagorskoj županiji. U njima i većem broju županija  sustav civilne zaštite naslonjen je na organizacijski sustav vatrogastva.

 U programu priprema za protupožarnu sezonu 2023. godine kao i svake godine i u 2023. posebice je istaknut značaj provođenja zadaća preventive, planiranja, osposobljavanja, uvježbavanja i operative.

Pisane vijesti