Izvanredno izvješće VOS 13. srpnja 2021.

Izvanredno izvješće VOS 13. srpnja 2021. - požari u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji

Šibensko-kninska županija
ŽVOC Šibenik zaprimio je 13. srpnja u 10:59 sati dojavu o požaru raslinja na području između Zatona i Rasline. Požarom je zahvaćeno trava, nisko raslinje i makija.
Angažiran je 41 vatrogasac sa 14 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Zaton, Vodice, Brodarica- Krapanj, Zablaće,  Šibenik, Pirovac 3/1, Bilice 3/1 VZŽ ŠI-kn 1/1, a od zračnih snaga djelovala su 2 Canadaira te 2 Air-tractora.
Požar lokaliziran u 19:10 sati, saniraju se rubni dijelovi, a opožareno je oko 30 ha trave i niskog raslinja, borove i hrastove šume te veći broj poljoprivrednih kultura: oko 150 stabala maslina (obrađeni maslinik), 50 neobrađenih, oko 50 trsova vinove loze, 15 oraha te 20 smokava .
 
ŽVOC Šibenik zaprimio je 13. srpnja dojavu o požaru raslinja na području Kljaka. Požarom je zahvaćena većinom trava i nisko raslinje, smrika, niska grabova i hrastova šuma na površini od oko 6 ha.
U gašenju požara angažirano je 15 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP i DVD-a Drniš te DVD-a Unešić i Ružić. Od zračnih snaga, u gašenju su sudjelovala 3 Canadaira, jedan koji je upućen na ovo požarište direktno te 2 koja su nakon djelovanja na požaru kod Marine preusmjerena na ovaj požar prilikom vraćanja u ZB Zemunik.
Požar je lokaliziran u 18:36 sati, a vatrogasci su do daljnjeg na požarištu.
 
Splitsko-dalmatinska županija
DVD Dugopolje zaprimilo je u 09:01 sati dojavu o požaru na području Kotlenica,  brda Svilušnik kod Dugopolja.
Požarom je zahvaćeno oko 30 ha većinom trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovalo su 34 vatrogasca sa 13 vatrogasnih vozila  iz DVD-a Dugopolje, Klis, Zagora, Vranjic, Muć, Sinj, Split, Žrnovnica Podstrana te JVP Split. Od zračnih snaga angažiran je jedan helikopter Mi8MTV sa uređajem za gašenje te jedan Canadair CL-415.
Požar je lokaliziran u 16:30 sati, saniranje požarišta je u tijeku.
 
JVP Grada Trogira je preko ŽC112 Split u 15:07 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja kod Marine uz cestu prema mjestu Vinišće. Zbog jakog juga požar se brzo širio pa je zatraženo angažiranje 2 Canadaira. Osim zračnih snaga u gašenju požara sudjelovala su 54 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD Trogir te DVD-a Marina, Seget-Vranjica, Okruk, Slatine te Rogoznica iz županije Šibensko-kninske.
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a opožareno je oko 8 ha makije, niskog raslinja i nešto borove šume.
Saniranje rubnih dijelova nastaviti će se do daljnjeg.

VOS | VOS