Intervencije Vatrogasne postrojbe HAC-a u izrazito teškim uvjetima

  • Slika /slike/Vijesti/hac_intervencije_Naslovna.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Od 23. veljače  pripadnici Vatrogasne postrojbe HAC-a imali su nekoliko zahtjevnih intervencija na autocesti A1. Najteža intervencija svakako je bila u nedjelju, 26. veljače, koja se odvijala u iznimno teškim i nepristupačni uvjetima.

Pregled intervencija

23. veljače
- u 20:00 zaprimljena dojava o prevrtanju teretnog vozila na 119. km u smjeru juga koje se zapalilo i u njemu se nalazi ukliještena osoba, na intervenciju upućena nadležna vatrogasna postaja Mala Kapela s 3 vatrogasna vozila i 6 vatrogasaca. Po dolasku na mjesto intervencije pristupa se pružanju prve pomoći unesrećenom vozaču, osiguranju teretnog vozila i oslobađanju ukliještenog vozača upotrebom hidrauličnog alata. Po oslobađanju vozača vrši se zaustavljanje istjecanja pogonskog goriva vozila i sanacija odnosno čišćenje kolnika i pomoć pri uklanjanju vozila s ceste. Intervencija završila 24.06.2023. u 00:25 sati.
 
25./26. veljače - Teška nesreća na A1 kod Ogulina - spašavanje putnika iz autobusa
 - u 23:50 zaprimljena dojava o prevrtanju autobusa na 112. km u smjeru sjevera, te da ima poginulih osoba, na intervenciju upućene vatrogasna postaja Mala Kapela i vatrogasna postaja Plasina s 9 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila. Po dolasku vrše zbrinjavanje unesrećenih osoba, pružanje prve pomoći odnosno zaustavljanje krvarenja i imobilizaciju unesrećenih. Putnici iz autobusa su zatečeni na kolniku i unutar autobusa.  Ozljede koje su putnici imali su ozljede glave, otvoreni prijelomi ekstremiteta i posjekotine. Kako je za vrijeme trajanja intervencije puhao olujni sjeverni vjetar i padao gusti snijeg izazov je predstavljalo sprječavanje pothlađivanja unesrećenih te su svi zbog sumnje na ozljede kralježnice postavljani na spinalna nosila i smještani u ležećem položaju u ophodarska vozila HAC- a i jedno vozilo policije gdje su dodatno prekriveni dekama. Timovi hitne medicinske pomoći koji su upućeni iz Ličko-senjske i Karlovačke županije su do mjesta nesreće imali otežani put zbog mokrog snijega. Po preuzimanju unesrećenih osoba od strane timova HMP vatrogasci su pristupili davanju rasvjete za potrebe policijskog očevida i sanaciji istjecanja ulja iz motora autobusa. U prevrtanju autobusa jedna osoba je smrtno stradala, a 9 osoba je teže ozlijeđeno. Lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac.
 
26. veljače - Orkanska bura- spašavanje putnika
- u vremenu od 14:05 do 05:00 vatrogasci vatrogasne postaje Sveti Rok su vršili spašavanje osoba koji su ušli na zatvorenu dionicu autoceste.  Putnici su  ulaskom u za promet zatvorenu dionicu ostali zatrpani s vozilima u snijegu (zapusi) između južnog portala tunela Sv.Rok i viadukta Crne Drage u smjeru juga. Izrazito teški uvjeti na vatrogasnoj intervenciji bili su zbog orkanske bure i zapuha snijega, te vidljivosti koja u uvjetima dnevnog svijetla nije bila veća od 2 metra. Po dobivanju poziva u pomoć, petorica vatrogasaca pješice su krenula kroz metar i pol duboki snijeg prema putnicima.  S obzirom na uvjete bilo je užasno teško i naporno u tim uvjetima stići do njih.  U akciju se uz vatrogasce VP Sveti Rok uključila  i Gorska služba spašavanja. Na intervenciji sudjelovalo 5 vatrogasaca, a iz snježnih nanosa je spašeno 26 osoba koje su s 12 vozila ignorirale zabrane prometa na autocesti i prošle na dionice pod zabranom prometa te su na taj način ugrozile kako vlastite živote, tako i živote spašavatelja.
 
27. veljače
- u 04:06 sati zaprimljena dojava o prevrtanju teretnog vozila na 152 km A1. Na intervenciju je izašla nadležna vatrogasna postaja Plasina s 4 vatrogasca i 2 vatrogasna vozila. Izviđanjem su utvrdili da je došlo do prevrtanja prikolice za vuču vozila i vozila na njoj. U nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je prouzrokovala zatvaranje dionice A1 od Perušića do Otočca u smjeru sjevera.
 

Pisane vijesti | Požari i intervencije