In memoriam: Tomislav Paunović, DVD Hrvatska Kostajnica

  • Slika /slike/Vijesti/P4033544_2.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

U sjećanje na Tomislava Paunovića - Pauna (1956. - 2023.)

Tomislav Paunović rođen 1956. godine u Hrvatskoj Kostajnici. Bio je ne samo istaknuti vatrogasac, već i čuvar tradicije svojeg grada. Njegovo pridruživanje Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Hrvatska Kostajnica 1968. godine označilo je početak jedne izuzetne karijere koja je oblikovala vatrogastvo na području Hrvatskog Pounja, posebno nakon Domovinskog rata.
 
Tomislav je bio čovjek koji je živio vatrogastvo i svoj grad. Bio je strastveni čuvar tradicije DVD-a kao kulturne jezgre grada. Za vrijeme rata, s nevjerojatnim entuzijazmom ponovno je oformio limenu glazbu, nabavljajući instrumente te okupljajući mlade i stare u harmoniji glazbe i zajedništva. Posebno je cijenio starije vatrogasce i čuvao sjećanje na one koji su dali doprinos društvu, uključujući vatrogasce branitelje koji su poginuli ili preminuli. Tomislav je često s poštovanjem dijelio priče o njihovim životima.
 
Kroz svoju karijeru obnašao je brojne ključne uloge koje su oblikovale vatrogastvo na području Pounja, pogotovo nakon Domovinskog rata, gdje se založio za obnovu vatrogastva na cijelom području. U svojoj dugogodišnjoj karijeri bio je tajnik vatrogasnog saveza Općine Kostajnica, zapovjednik i zamjenik zapovjednika DVD-a Hrvatska Kostajnica, tajnik VZP-a Hrvatska Kostajnica te režiser limene glazbe DVD-a Hrvatska Kostajnica, bio je član predsjedništva VZŽ Sisačko-moslavačke županije (2005.-2017.). Funkcija koju je najduže obnašao je predsjednik DVD-a Hrvatska Kostajnica (2005.-2017.).
 
Njegov doprinos vatrogastvu nije prošao nezapaženo. Primio je brojna priznanja i odlikovanja, uključujući Vatrogasnu medalju zlatnu, Vatrogasnu plamenicu za hrabrost i požrtvovnost, Društvenu kolajnu zlatnu, Vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge i Spomenicu Domovinskog rata - Medalju Oluja.
 
Vršio je funkciju gradonačelnika Grada Hrvatska Kostajnica od 2005. do 2017. godine.
Preminuo je nakon kratke i teške bolesti 29. prosinca 2023. godine. Posljednji ispraćaj Tomislava Paunovića održan je 3. siječnja 2024. na groblju Sveti Rok u Hrvatskoj Kostajnici.
 
Njegov odlazak obilježen je vatrogasnim mimohodom i uz sve vatrogasne protokole, gdje su vatrogasci odali počast svom kolegi i prijatelju. Ovaj ispraćaj bio je simbolika dubokog poštovanja i zahvalnosti za sve što je Tomislav učinio za vatrogastvo i zajednicu. Neka njegovo naslijeđe i dalje živi kroz rad i djelovanje vatrogasne zajednice.
Tomislav Paunović nije bio samo otac, suprug i djed, već i čovjek koji je svoj život posvetio vatrogastvu i svojoj zajednici s osmijehom i neiscrpnom energijom.
 
Iza njega ostaju kćer Ivona, sin Vatroslav, supruga Višnja i unučica Anastasia Una, koji će sa zahvalnošću čuvati sjećanje na njegov život i djelo. Neka sjećanje na Tomislava Paunovića - Pauna ostane trajni podsjetnik na njegovu predanost prema vatrogastvu i svojoj zajednici.

Pisane vijesti | In memoriam