I jučer su vatrogasci imali puno posla

Slika /slike/Grb Hrvatske vatrogasne zajednice.png

Zabilježeni požari u nekoliko županija. Požar kod Omiša lokaliziran, a vatrogasci i noćas čuvali požarište na području Vrpolja.

Vatrogasci jučer nisu imali mira niti u Zadarskoj županiji. Županijski vatrogasni operativni centar Zadar zaprimio je 14. kolovoza u 18:30 sati dojavu o požaru  raslinja u naselju Drage pokraj Pakoštana. Požar je zahvatio nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 8 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 23 vatrogasca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Biograd na Moru, DVD-a Drage, Biograd na Moru i Pakoštane, angažirana su i 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Tijekom noći organizirano je dežurstvo sa  5 vatrogasaca i dva vozila iz DVD Drage i Pakoštane. Požar je ugašen 15. 8. u 07:00 sati.
 
Požar kod Omiša lokaliziran, u tijeku sanacija požarišta
Požar raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša predio Srijane za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 10. kolovoza 2021. u 20:10 sati lokaliziran je 14. kolovoza u 16:30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 14 ha. U gašenju požara tijekom 14. kolovoza sudjelovalo je ukupno 45 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz DIP-a Split, DVD-a: Zadvarje, Kučiće, Gata, Omiš, Dugi Rat i Trilj te tri zrakoplova Canadair, jedan Air Tractor i helikopter sa uređajem za gašenje. Tijekom noći na sanaciji  požarišta bilo je 6 vatrogasaca sa dva vozila iz DVD Kučiće.

Požar na otoku Hvaru kod naselja Brusje za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu dana 13. kolovoza u 18:13 sati ugašen je 14.  kolovoza u 17:00 sati. Opožareno je oko 8 ha miješanog raslinja.
Dana 14.8.2021. u 17:39 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru  raslinja u Cisti Provo na području Sviba. Požar je zahvatio travu nisko raslinje i makiju na površini od oko 6 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 28 vatrogasac sa 9 vatrogasnih vozila iz JVP Imotski, DVD-a Lovreč, Zagvozd i Trilj,  angažirana su i 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 17:00 sati.
 
Dana 14.8.2021. u 12:47 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru  raslinja u naselju Svinišće - Podašpilje. Požar je zahvatio borovu šumu na površini od oko 2 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 52 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Makarska, DVD-a Dalmacija Dugi Rat, Makarska, Brela, Baška Voda, Zadvarje, Kučiće, Gata, Zadvarje i Omiš,  angažirana su i 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 24:00 sati.
 
Vatrogasci i noćas čuvali požarište na području Vrpolja
Požar otvorenog prostora na području Vrpolja za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 12. kolovoza u 10:24 sati, a lokaliziran je 13. kolovoza u 15:44 sati i dalje je organizirano dežurstvo. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na procijenjenoj površini od oko 102 ha. Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 6 vatrogasaca sa dva vozila iz JVP Šibenik i DIP Šibenik.
 
Angažirana dva protupožarna zrakoplova na gašenju požara u Bosni i Hercegovini
Dana 15. kolovoza, temeljem Odluke Vlade RH o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini, angažirana su 2 protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 na gašenje požara u Bosni i Hercegovini na području Crnačke Ladine u Širokom Brijegu i općine Čapljina.
 
I dalje pozivamo na oprez
Pošto nas još uvijek prati vrijeme koje pogoduje izbijanju požara, pozivamo građane na dodatan oprez i apeliramo na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. Još jednom upozoravamo građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.
 

Pisane vijesti | Požari i intervencije