Gostovanje u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“

Slika /slike/gvz.jpg

O protupožarnoj sezoni, povećanju broja požara i savjetima za odgovorno ponašanje govorio je glavni vatrogasni zapovjednik

U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ gost je bio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je govorio o temi požara, smanjenju njihova broja te općenito o provedbi protupožarne sezone.

„Zbog duljeg sušnog perioda, ove godine bilježimo povećan broj požara, oko 57% požara otvorenog prostora je više u odnosu na prošlu godinu, dok je broj požara raslinja samo u priobalju porastao za 80%, a opožarena površina povećana je za više od 200%“, kazao je uvodno zapovjednik Tucaković.
Također je dodao kako su te opožarene površine najveće u kontinentalnom dijelu, prvenstveno u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj kao posljedica neopreznog spaljivanja biljnih ostataka.
Osvrnuo se i na požare u Istarskoj županiji od prethodnog dana koji su brzo stavljeni pod kontrolu kao i požar kod Rajića, rekavši kako zahvaljujući brzoj vatrogasnoj reakciji ne bilježimo velike višednevne požare.
„Tome pripomaže i tehnika kojom danas vatrogasci raspolažu, ustrojavanje Vatrogasnog operativnog središta u Divuljama, sve pripreme koje su odradili županijski vatrogasni zapovjednici, ali i edukacije te promidžbene aktivnosti koje se kontinuirano provode“.

Centar u Divuljama
Podsjetio je kako je nabavljeno više od 400 vozila, velik broj opreme iz različitih projekata,  prvenstveno zahvaljući Vladi RH te Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu unutarnjih poslova. Osvrnuo se i na zračne snage kazavši kako ih imamo dovoljno na raspolaganju, a i u slučaju nekih popravaka i slično što je posve uobičajeno kod opreme koja se koristi, imamo na raspolaganju dovoljno zemaljskih snaga, redovnih i izvanrednih dislokacija te sezonskih vatrogasaca. 

"U Divuljama se sve koordinira, uvezeno je 96 kamera, dronovi se po potrebi uzvezuju u cjelokupni sustav ranog otkrivanja i brže reakcije. Također, suradnja je odlična i sa susjednim zemljama i to je nužno za sprečavanje i brzo gašenje požara“.

Spomenuo je i sezonske vatrogasace raspoređene u 7 priobalnih županija, a koji se angažiraju temeljem Programa aktivnosti za što je osigurano 16 milijuna kuna.
„Manjak radne snage se osjeća i u vatrogastvu, ali srećom nije drastičan. Također, na dislokacijama je raspoređeno 77 vatrogasaca od Zvekovice do Brijuna, a uz to treba spomenuti i niz mjera koje su poduzele jedinice lokalne samouprave“. Podsjetio je još jedanput na važnost odgovornog ponašanja jer požar ugašen na vrijeme ne znači da nisu nastale velike posljedice na biljni i životinjski svijet.
„Nema spaljivanja, treba biti oprezan kod roštiljanja, ugasiti žar, probati sam ugasiti početni požar ukoliko je moguće te što prije zvati kako bi vatrogasci što prije mogli početi s njegovim gašenjem“.

Stalno ulaganje u obuku
U razgovoru je spomenuto i kako vatrogasci ne regiraju samo kod požara već i kod drugih nesreća, primjerice kod nedavne tuče u Zagorju, na području Požeštine gdje su grmljavinska nevremena i vjetrovi napravili velike posljedice. „Potresi, pandemija, pad zrakoplova na Braču - sve su to nedavne situacije kada su vatrogasci reagirali što je rezultat konstantnog rada i obučavanja vatrogasnog kadra“, zaključio je Tucaković.
 
Iz Splita se u emisiju uključio i zapovjednik VZ Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević kazavši kako je situacija po pitanja požarana području ove županije zadovoljavajuća. „S obzirom na temperature i dugo sušno razdoblje nemamo većih požara. Na dnevnoj bazi imamo desetak požara koje uspijemo ugasiti već u začetku“. Podsjetio je kako je mjesec ožujak doprinio tome da se statistički podaci povećaju čime će ova godina iskočiti po broju požara gledajući desetogodišnji prosjek.
„U ovoj je županiji 1000 sezonskih vatrogasaca koji su raspoređeni u 54 DVD-a i dobro smo ekipirani za ovu PP sezonu“, kazao je zapovjednik Kovačević.

Na kraju priloga Mario Mikas, zapovjednik JVP Grada Splita pozvao je gledatelje da se uključe u humanitarnu akciju „Srcem za male heroje“ a kojoj je cilj prikupiti određeni dio sredstava za nabavu medicinskog uređaja odjelu Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, Zavod za intenzivnu pedijatriju.

https://www.youtube.com/watch?v=qeTbO05y8Zw

Pisane vijesti