Glavni vatrogasni zapovjednik posjetio Vukovar

  • Slika /slike/Posjet Vukovaru u povodu Dana sjecanja na zrtve Domovinskog rata (2).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Danas je glavni vatrogasni zapovjednik u pratnji predstavnika VZŽ Vukovarsko-srijemske obišao mjesta stradavanja te položio vijenac i svijeće za branitelje, civile i vatrogasce stradale u obrani Vukovara.

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je posjetio Vukovar.  U pratnji Zdenka Jukića,  županijskog vatrogasnog zapovjednika, Krešimira Jelića, zamjenika županijskog vatrogasnog zapovjednika, Ivana Bošnjaka, zapovjednika JVP Ilok i Vladimir Balentović,  zapovjednik JVP Županja, obišao je mjesta stradanja hrvatskih branitelja i civila u Vukovaru.
Obilazak su započeli paljenjem svijeća u spomen svih poginulih vatrogasaca u Domovinskom ratu ispred vatrogasnog doma u Vukovaru. Nakon toga su položili vijenac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj, a i u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Na groblju je ekshumirano 938 tijela i na tom mjestu se nalazi 938 bijelih križeva. U središnjem dijelu groblja nalazi se spomenik čiji je autor Đurđa Ostoja. Spomenik je rađen od patinirane bronce, visok je četiri metra, a u sredini se nalazi "zračni" križ i vječni plamen. Na groblju su također izdvojena dva križa, jedan za najmlađu žrtvu Domovinskog rata, Ivana Kljajića koji je imao svega šest mjeseci, i za najstariju žrtvu, ženu koja je imala 82 godine.
Poklonili su se i žrtvama na spomen obilježju mjesta masovne grobnice na Ovčari. Ovčara je jedno, pored Veleprometa, od najpoznatijih mjesta na kojem je izvršen ratni zločin u Vukovaru, koji su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine, kada je nakon mučenja ubijeno više od 260 ljudi, uglavnom ranjenika odvedenih iz Vukovarske bolnice. Najmlađa žrtva na Ovčari je 16 godišnjak Igor Kačić, sin zapovjednika Sajmišta koji je poginuo 2. listopada 1991., a posebno okrutno je ubojstvo trudnice u 6. mjesecu trudnoće, Ružice Markobašić.
Posjetili su i simbol hrvatskog otpora iz Domovinskog rata te simbol hrvatskog zajedništva -Vukovarski Vodotoranj. Godine 1991. vodotoranj su, tijekom bitke za Vukovar, teško oštetile srpske snage. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora Vukovara. Tijekom opsade grada Ivica Ivanika s Mitnice prvi je stavio te je uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj dizao hrvatsku zastavu, a kasnije je s njim išao i Hrvoje Džalto.
Vukovar se često naziva Grad heroja, a bez hrvatskih heroja ne bi bilo ni današnje Hrvatske. Na  kraju je u spomen na sve te velike ljude, zapaljena svijeće kod biste generala Blage Zadre, čovjeka koji svojim životom i radom može biti svima uzor.
Blago Zadro (Ledinac kraj Gruda, 31. ožujka 1944. - Vukovar, 16. listopada 1991.), jedan je od najvećih junaka Domovinskoga rata. Posmrtno je promaknut u čin general bojnika. Iznad svega je volio Hrvatsku, Vukovar i svoju obitelj te je za njih dao svoj život. Od trojice sinova dvojica najstarijih uključili su se u obranu Vukovara i RH, najstariji Robert (1969.) 10. travnja 1992. godine, poginuo je u borbama kod Kupresa.
 

Pisane vijesti | Obljetnice