Edukacija za postupanje vatrogasaca kod potencijalnih incidenata s baterijama

  • Slika /slike/rimac.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Razvoj automobilske industrije iziskuje i nove načine pristupa gašenju požara
 

Rimac Grupa i Hrvatska vatrogasna zajednica, u suradnji s Gradom Sveta Nedelja i Vatrogasnom zajednicom Grada Svete Nedelje, organizirali su 2. studenog edukaciju vatrogasaca kod potencijalnih incidenata s baterijama na vozilima.

U sklopu edukacije upriličen je i radni posjet glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića postrojbi Vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje, a dočekao ga  je gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec, zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak, zamjenik načelnika Stožera Civilne zaštite Branko Čerkez, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Svete Nedelje Ivica Petravić i Ivan Štimac.

Zapovjednik Tucaković pohvalio je rad svetonedeljskih vatrogasaca koji uspješno rade na povećanju svoje operativnosti, ali i novačenju mladih snaga u vatrogasne redove. „Djelujete na području poznatom po razvoju automobilske industrije, ali gdje i često intervenirate zbog velikog broja automobilskih nesreća. Nositelj ste sigurnosti na ovome području i to radite jako dobro i na tome vam čestitam“, kazao je zapovjednik Tucaković i zahvalio gradonačelniku Zurovcu budući da Grad Sveta Nedelja uvelike podupire rad vatrogastva.
Također, nadodao je kako se Grad Sveta Nedelja razvija zaista velikom brzinom, a upravo ulaganje u vatrogastvo znači sigurnost građana, ali i industrije koja se ovdje razvila.

„Hvala glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH Slavku Tucakoviću na ovom posjetu. Današnja vježba pokazat će kako vatrogasci postupaju kod potencijalnih incidenata s baterijama, što je nužno za znati s obzirom na brzorastuću autoindustriju kod nas. Plan je da hrvatski vatrogasci dolaze kod nas na edukaciju, što je važno za njihovu operativnu spremnost“, rekao je gradonačelnik Zurovec.

Zapovjednik Štimac istaknuo je kako na području Svete Nedelje djeluje 900 gospodarskih objekata, a dosta njih radi sa zapaljivim i opasnim tekućinama. Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje na godišnjoj razini ima 200 intervencija, od kojih podjednak broj tehničkih i požarnih intervencija. ,,Dugi niz godina Grad Sveta Nedelja ulaže u vatrogastvo na području grada. Posla je zaista puno, a planovi za buduće razdoblje su nabava novih vozila, specifična vozila za gašenje požara u kemijskoj industriji te visinska vozila'', istaknuo je Štimac.

Po završetku postrojavanja, obišli su prostorije Vatrogasne zajednice i razgovarali o daljnjem razvoju i unaprjeđenju vatrogastva na području Svete Nedelje.

Postupanje kod potencijalnih incidenata s baterijama
Edukacija za postupanje vatrogasaca kod potencijalnih incidenata s baterijama započela je obilaskom proizvodnih pogona Rimac Grupe u kojem su se vatrogasci upoznali s proizvodnjom baterijskih modula, prvenstveno s načinima formiranja baterije i mjestima ugradnje u vozilo. Na predavanju su imali prilike upoznati se s opasnostima pri gašenju i postupanju s gorućim baterijama, kao i s načinima reakcije baterije na djelovanje povišene temperature, načinima punjenja baterije te mogućnosti isključenja baterije iz rada u slučaju opasnosti.

Također, edukacija je bila prilika za upoznavanje sa sredstvima za gašenje i načinima gašenja baterija u slučaju nastanka požara, produktima izgaranja koji se javljaju pri gorenju baterije te načinima odlaganja i zbrinjavanju baterije nakon uporabe.
S obzirom na razvoj automobilske industrije, te sve veću potrebu za najvišom spremnosti vatrogasaca prilikom intervencija na ovakvim vrstama vozila, dogovorene su i daljnje edukacije s Rimac Grupom, a  u kojima će sudjelovati vatrogasci iz cijele RH.
 

Pisane vijesti