DVOC 7. / 8. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 07. / 08. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Primorsko-goranska županija
Dana 03. kolovoza u 13:19 sati ŽVOC Rijeka zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Hreljina - iznad pružnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 25 ha. Požar je lokaliziran dana 03.kolovoza, a tijekom dana i noći 07. kolovoza na dežurstvu i sanaciji požarišta bili su vatrogasci JVP Rijeka sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

Dana 08. kolovoza u 02:32 sati ŽVOC Rijeka zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Crikvenice, Ulica Žmider. Požarom je zahvaćena šuma u blizini kuća na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 46 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila iz JVP-e Grada Rijeke i Crikvenice te DVD-a Kraljevica, San Marino, Crikvenica i Bribir. Požar je lokaliziran u 06:47 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku. 

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede- Lovinac proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana i noći 07. kolovoza na dežurstvu i  su bile snage iz Ličko-senjske i Zadarske županije; JVP Gospić, DVD-a Jasenice i Obrovac, a IVP Zadar tijekom dana se vratio u bazu.
Požar je aktivan.

Zadarska županija
Požar otvorenog prostora na području Blišana, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu dana 06. kolovoza u 17:07 sati, ugašen je dana 6. kolovoza u 22:30 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 3 ha.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 06. kolovoza u 23:57 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Malačke-Put Mlačke. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 76 vatrogasaca i 25 vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Split, JVP Trogir te DVD-a: Trogir, Slatine, Mladost, Kaštel Gomilica, Kaštela, Solin, Vranjic
Požar je lokaliziran u 03:00 sati, a ugašen je 07. kolovoza u 17:30 sati.

Dana 07. kolovoza u 12:47 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području otoka Hvara u predjelu Vrbanj – Dol. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, borova i hrastova šuma na površini od 10ha. Na požarištu je pronađena jedna mrtva osoba. 
Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor AT 802 te ukupno 55 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Stari Grad, Hvar, Jelsa i Sučuraj. Tijekom jutra radi se smjena gasitelja na požarištu te  dolazi 16 vatrogasaca sa 2 vozila iz Splitsko-dalmatinske županije.
Požar je lokaliziran u 07:00 sati.

Šibensko-kninska županija
Dana 06. kolovoza u 21:34 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Ervenika, Radučića. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 50 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 36 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin, te DVD-a: Ervenik, Knin, Promina, Dubravice i Sveti Juraj Kistanje. 
Požar je lokaliziran dana 07. kolovoza u 16:37 sati, a ugašen u 18:48:sati.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Tijekom dana i noći 07./08. kolovoza na požaru iznad Zatona kod mjesta Ljubač za koji je JVP Dubrovački Vatrogasci zaprimila dojavu 31. srpnja obavljalo se dežurstvo i obilazak požarišta od strane vatrogasaca JVP Dubrovački vatrogasci. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 87 ha. Požar je ugašen.

Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 07. kolovoza jedan krak požara iz Crne Gore ponovo je prešao na područje RH te su požar gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i sanirali dio požarišta na području RH, ali drugi krak požara koji je u Crnoj Gori još je aktivan. Tijekom noći na požarištu dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle.

Dana 07. kolovoza u 23:57 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Šumet -Brgat. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje, makija i šuma trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je ukupno 41 vatrogasac sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Župa Dubrovačka i IVP Dubrovnik. 
Požar je lokaliziran dana 07. kolovoza u 02:45 sati, a sanacija i dežurstvo u tijeku.

Grad Zagreb
Dana 07. kolovoza u 00:15 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru u hostelu Fancy na adresi Zagreb, Poljička 13. Požarom je bila zahvaćena recepcija u prizemlju hostela te je jedna osoba pronađena ozlijeđena u zgradi (radi udisanja dima) i spašena, a osobu je zbrinula ekipa HMP. U gašenju požara sudjelovalo je JVP Grada Zagreba sa 12 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. 
Intervencija vatrogasaca završila je u 01:20 sati.

Virovitičko-podravska županija
Dana 07. kolovoza u 22:22 sati JVP Virovitica zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Korija, Ulica Nazorova cesta. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 100 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala je JVP Virovitica sa pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 23:18 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 07. kolovoza 2022. odrađena je jedna vatrogasna intervencija prijevoza vode na području Grada Petrinje. Na intervenciji angažiran je jedan vatrogasac sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Petrinja.

Dana 07. kolovoza u 16:58 sati JVP Petrinja zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Petrinje predio Bijelnik. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 25 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala je JVP Petrinja sa tri vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom.
Požar je ugašen u 18:01 sati.

VOS | VOS