DVOC 5. / 6. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 05./06. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 83 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 109 vatrogasnih organizacija sa ukupno 387 vatrogasaca sa 125 vatrogasnih vozila te 6 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).
Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.
 
Osječko-baranjska županija
Dana 05. kolovoza u 11:09 sati JVP Osijek zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Južnom Predgrađu kod Osijeka. Opožareno je 12 ha  trave i strništa. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Osijek i DVD Osijek Gornji Grad.
Požar je ugašen u 13:09 sati.
 
Zadarska županija
Dana 05. kolovoza u 13:21 sati VOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Pagu uvala Girenica. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i crnogorična šuma na površini od 4 ha. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair te ukupno 16 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Pag, DVD-a Novalja, Povljana i Kolan.
Požar je ugašen 6. kolovoza u 06:20 sati.
 
Šibensko - kninska županija
Dana 05. kolovoza u 15:16 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u mjestu Stanine kod Vodica. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na površini od 1,86 ha. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te ukupno 34 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Tisno, Šibenik, Zaton, Vodice, Pirovac i Zablaće.
Požar je ugašen u 18:05 sati.
 
Dana 05. kolovoza u 20:03 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Kornati uvala Opat. Požarom je zahvaćena trava na površini od 5 ha. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa jednim vozilom iz DVD Tisno.
Požar je ugašen 6. kolovoza u 6:22 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 800 ha. Tijekom dana 05. kolovoza organizirano je dežurstvo sa šest vatrogasaca i dva vozila. Tijekom noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta i dežurstvu od strane vatrogasaca sa OP Makarska.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Požar je lokaliziran 04. kolovoza u 20:00 sati.
Tijekom dana 05. kolovoza, pored zemaljskih snaga požar je gasio protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirano je 17 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila sa OP Trogir.
 
Dana 05. kolovoza u 11:24 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u mjestu Dobranje. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz DVD-a Lovreč, Zadvarje i Trilj. Požar je ugašen u 16:00 sati.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS