DVOC 30. / 31. svibnja 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 30. /31. svibnja 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 107 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 133 vatrogasne organizacije sa ukupno 367 vatrogasaca i 140 vatrogasnih vozila.
 
Šibensko-kninska županija
Dana 30. svibnja u 08:17 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Nacionalnog parka Kornati, otok Kornat, uvala Vrulje. Požarom je bila zahvaćena trava i nekoliko maslina na površini od 12 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Tisno.
Požar je lokaliziran u 10:50 sati, a ugašen u10:56 sati.
 
Istarska županija
Dana 30. svibnja u 07:42 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru objekta u naselju Tar, Laterna Kamp. Radilo se o požaru mobilne kućice koja je u potpunosti bila zahvaćena požarom, dok je na drugoj kućici došlo do oštećenja fasade. Uslijed požara ozlijeđena je jedna osoba (opekline lica) te je medicinski zbrinuta. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je JVP Poreč sa četiri vatrogasca i dva vatrogasna vozila.
Požar je lokaliziran u 08:01 sati, a ugašen u 08:48 sati.
 
Dana 30./31. svibnja tijekom večernjih/jutarnjih sati područje županije zahvatilo je nevrijeme te je pala velika količina kiše koja je uzrokovala plavljenje objekata i prometnica. Prema dostupnim podacima ŽVOC Pula zaprimio je 15 dojava o potrebi za ispumpavanjem vode te izvlačenjem vozila. Na spomenutim intervencijama sudjelovala su ukupno 43 vatrogasca sa 18 vatrogasnih vozila iz JVP Buzet, JVP Umag kao i DVD Neapolis Novigrad i Buje.
 
Grad Zagreb
Dana 30. svibnja u 07:20 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru objekta u Sesvetama. Radilo se o požaru ventilacijskog sustava u poduzeću Agroproteinka d.d.. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je JVP Zagreb te DVD Sesvete i Sesvetski Kraljevec sa ukupno 20 vatrogasaca i sedam vatrogasnih vozila.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 11:05 sati.
 
Primorsko-granska županija
Dana 31. svibnja tijekom jutarnjih sati područje županije zahvatilo je nevrijeme te je pala velika količina kiše koja je uzrokovala plavljenje objekata i prometnica te odron stijena na cestu. Isto tako uslijed vjetra srušilo se nekoliko stabala i grana na prometnice. Prema dostupnim podacima, ŽVOC Rijeka zaprimio je 16 dojava o potrebi za ispumpavanjem vode, izvlačenjem vozila i uklanjanjem stabala i grana. Na spomenutim intervencijama sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Crikvenica, JVP Opatija, JVP Krk te DVD Krk.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS