DVOC 29. / 30. srpnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 29/30. srpnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Istarska županija
Dana 27. srpnja u 10:35 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Ćićarije – Žbevnice. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini oko 12 ha. Požar je lokaliziran 28. srpnja u 17:00 sati. Tijekom dana 29.srpnja nastavilo se raditi na sanaciji požarišta te je tijekom noći na dežurstvu i sanaciji sudjelovalo ukupno 16 vatrogasca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Buzet i Pula te DVD Buzet.
 
Primorsko-goranska županija
Dana 29. srpnja u 20:32 sati DVD Rab zaprimilo je dojavu o padu osobe sa letjelicom paraglajderom na nepristupačnom šumskom terenu na području otoka Raba – Kampor u predjelu Kaštelina. Radilo se o osobi koja je zadobila težu tjelesnu ozljedu prijeloma noge. U akciji izvlačenja i spašavanja sudjelovali su DVD Rab sa pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila. Osoba je izvučena i predana HMP u 20:57 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u 21:15 sati.
 
Zadarska županija
Dana 29. srpnja u 17:04 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Bibinja. Požarom je bila zahvaćena borova šuma i nekoliko maslina na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i ukupno 32 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, VZ Zadarske županije, JVP Zadar te DVD-a; Sveti Filip i Jakov, općine Sukošan, Zadar, DVD Sv. Mihovil – Galovac, Benkovac i Lišane Ostrovičke.
Požar je lokaliziran u 20:15 sati, a ugašen u 02:55 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 29. srpnja u 14:19 sati ŽVOC Split zaprimo je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Čisla poviše Omiša. Požarom je bila zahvaćena trava, makija i mješovito raslinje na teško pristupačnom terenu. Na intervenciju gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL 415, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor AT 802 A te ukupno 42 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz DVD-a Gata, Omiš, Kučiće, Dugi Rat i Zadvarje.
Vatrogasne snage tijekom noći su povučene sa požarišta radi teško pristupačnog terena, a ponovo će se nastaviti sanacija i gašenje tijekom jutra. Požar je lokaliziran u 06:00 sati.
 
Karlovačka županija
Tijekom dana 29. srpnja na području županije odrađeno je 48 tehničkih vatrogasnih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 102 vatrogasca sa 25 vatrogasnih vozila iz Karlovačke županije te grada Zagreba (24/5) i Zagrebačke županije (22/8). ŽVOC Karlovac je do sada zaprimio oko 552 dojave o potrebi za angažiranjem vatrogasaca na tehničkim intervencijama uklanjanja stabala i krovnih pokrova, saniranja krovišta kuća i drugih posljedica nevremena.
Zbog potrebe sanacije i velikog broja intervencija na području Karlovačke županije, dana 29. srpnja upućene su dodatne vatrogasne snage iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba sa ukupno 46 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila. Za odraditi je preostalo još 10 tehničkih intervencija na području Grada Karlovca, koje će tijekom dana odraditi lokalne vatrogasne snage.

VOS