DVOC 29. / 30. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 29. / 30. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom dana 29. kolovoza 2022. izvršene su tri vatrogasne intervencije prijevoza vode na području grada Petrinje, na kojima su bila angažirana tri vatrogasca sa tri vatrogasna vozila.
 
Istarska županija
Dana 22. kolovoza u 10:54 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Zarnjana – Drenje (Santa Marina). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na izmjerenoj površini od 25 ha. Požar je ugašen 29. kolovoza u 13:30 sati.
 
Primorsko – goranska županija
Dana 29. kolovoza u 14:30 sati ŽVOC Rijeka zaprimio je dojavu o požaru kuće uslijed udara groma na adresi Škrljevo, Škrljevo 258. Požarom je bilo zahvaćeno krovište kuće površine 150m2.
Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je ukupno 26 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Rijeka i DVD Škrljevo.
Požar je ugašen u 17:19 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u 19:09 sati.
 
Ličko-senjska županija
Dana 26. kolovoza u 17:35 sati ŽVOC Gospić zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Velebita - Baške Oštarije, Ramino Korito. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i bukova šuma na teško pristupačnom terenu (nadmorske visine 1300 m).
Tijekom dana 29. kolovoza vršeno je dežurstvo i nadgledanje požara od strane JVP Gospić sa dva vatrogasca i jednim vozilom. Požar je aktivan na nekoliko mjesta premda je na požarištu pala i kiša.
 
Zadarska županija
Dana 29. kolovoza u 14:55 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Privlake, Kurtići-Sabunike. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i trstika na površini od 21 ha. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor te ukupno 18 vatrogasaca sa 10 vatrogasna  vozila iz JVP Zadar, DVD-a Zadar, Privlaka, i „Pljusak“ Nin.
Požar je lokaliziran u 17:34 sati, a na požarištu sanacija i dežurstvo tijekom noći.

Dana 29. kolovoza u 10:02 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Zemunik Gornji. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i bale sijena na površini od 2 ha. Jednom vatrogascu iz DVD Zadar je pozlilo i izgubio je svijest te je prevezen u OB Zadar, gdje mu je pružena pomoć i potom je otpušten kući. U gašenju požara sudjelovao je ukupno 21 vatrogasac sa pet vatrogasnih  vozila iz JVP Zadar i DVD Zadar.
Požar je ugašen u 15:01 sati.
 
Šibensko-kninska županija
Dana 29. kolovoza u 13:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kijeva, Uništa (Dinara) uslijed udara munje. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i makija na površini od 16 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna  vozila iz JVP Knin, DVD-a Knin i Kijevo.
Požar je lokaliziran u 19:47 sati, a na požarištu sanacija i dežurstvo tijekom noći.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 26. kolovoza u 13:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Vrgorac - Ravča. Požarom je bila zahvaćena borova šuma i nisko raslinje na površini od 4 ha. Požar je ugašen 29. kolovoza u 12:00 sati.
 
Dana 29. kolovoza u 14:50 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Omiš – Stanići (Mala Luka). Uslijed pucanja dalekovoda došlo je do požara te je požarom zahvaćena šuma i nisko raslinje na površini 4 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 57 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila iz VZG Omiša, JVP Podstrana te DVD-a: Omiš, Dugi Rat, Gata, Kučiće, Zadvarje, Brela i Baška Voda.
Požar je lokaliziran u 15:50 sati, a ugašen u 17:00 sati.
 
Dana 29. kolovoza u 12:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora, uslijed udara munje, na području Vrgorskog gorja-Matokit kod Vrgorca. Požarom je zahvaćena makija i nisko raslinje na teško pristupačnom terenu (na nadmorskoj visini oko 1100 m), a trenutno procijenjena površina je oko 12 ha. U gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair do dolaska noći. Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći nadgledanje požarišta od strane DVD Vrgorac sa tri vatrogasca i jednim vozilom.
 
Dana 29. kolovoza u 12:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora, uslijed udara munje, na području otoka Brača, Selca kod uvale Vela Studena. Požarom je zahvaćena makija i nisko raslinje na površini od 0,84 ha U gašenju požara sudjelovala su ukupno 22 vatrogasca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD-a; Pučišća, Selca, Bol, Supetar i Milna, a angažiran je i jedan helikopter Mi8 MTV radi prijevoza opreme i spremnika sa vodom (krušaka) na požarište. Požar je ugašen u 19:23 sati.
 
Dana 29. kolovoza u 16:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora, uslijed udara munje, na području otoka Čiova, Sveti Križ-Arbanija. Požarom je zahvaćena makija i borovina na površini od 0,3 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Trogir te DVD-a; Trogir, Okruk i Slatine.
Požar je ugašen u 20:05 sati.

VOS | VOS