DVOC 28. / 29. srpanj 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 28. / 29. srpanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Grad Zagreb
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Grada Zagreba zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom i tučom. Nevremenom su oštećeni krovovi objekata i automobili, a na tehničkim intervencijama uklanjanja su stabala i granja te crijepova od dana 19. srpnja bilježimo 1524 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 4572 vatrogasaca sa 1488 vatrogasnih vozila.
 
Zagrebačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 2221 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 7094 vatrogasca sa 2550 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.
 
Karlovačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 412 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1687 vatrogasaca sa 623 vatrogasnim vozilom. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja te sanacija krovišta. Najviše intervencija na području Karlovca, Duge Rese, Lipnika, Slunja, Skradskog Sela i Ribnika.
 
Sisačko-moslavačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 593 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1723 vatrogasca sa 637 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granje te sanacija krovišta. Dana 22. srpnja upućena je izvanredna dislokacija iz Splitsko-dalmatinske županije sa šest vatrogasaca i jednim vozilom te iz Koprivničko-križevačke županije sa četiri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
Vukovarsko-srijemska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 443 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1283 vatrogasaca sa 518 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Po Zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika iz 5 županija (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko podravska) dana 23. srpnja, obavila se dostava 26 agregata i jedna platforma (auto ljestva iz DVD Oroslavje)  za potrebe sanacije nevremena u županiji.
 
Dubrovačko-neretvanska županija

Požar otvorenog prostora na području Župe dubrovačke za koju je JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila dojavu 25. srpnja ugašen je 28.srpnja u 20:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 500 ha.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 27. srpnja u 15:29 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Čiovo naselje Okrug Gornji. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 555 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje oko 152 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom iz IVP Split, JVP Trogir, Sinj, Split, Podstrana, Makarska i Sinj, DVD-a Trogir, Okruk, Marina, Seget Vranjica, Kaštela, Gomilica, Mladost, Split, Slatine, Podstrana, Vranjic, Solin, Omiš i Dalmacija Dugi Rat. Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i četiri Air Tractora. Tijekom dana 28. srpnja u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 160 vatrogasaca sa 40 vatrogasnih vozila iz navedenih vatrogasnih postrojbi te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i tri protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss.
 

VOS