DVOC 28. / 29. lipnja 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 28. / 29. lipnja 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 67 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 82 vatrogasne organizacije sa ukupno 294 vatrogasca i 97 vatrogasnih vozila.
 
Zadarska županija
Dana 28. lipnja u 18:36 sati pilot protupožarnog zrakoplova Air Tractor koji se nalazio na trenažnom letu uočio je požar kod Biograda na Moru (Galića Draga). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. Do dolaska zemaljskih snaga, zrakoplov je izvršio nekoliko bacanja vode. Vatrogasci su izvršili izvid na mjestu požara te utvrdili da je požar ugašen. Na vatrogasnoj intervenciji sudjelovala su dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Biograd na Moru.
Intervencija vatrogasaca završila je u 20:42 sati.
 
Splitsko - dalmatinska županija
Dana 29. lipnja u 03:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru plovila u lučici Slatine, Put Porta. Požarom je zahvaćen putnički brod „Bura Navis“ tvrtke Bura Line dužine 15 metara. U blizini je bilo privezano još nekoliko plovila koja su vatrogasci dolaskom na mjesto intervencije odvezali te udaljili na sigurnu udaljenost. Putnički brod je djelomično izgorio. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Trogir, DVD-a Slatine i Okruk.
Požar je lokaliziran u 04:13 sati, a ugašen u 06:00 sati.
 
Dana 28. lipnja u 23:52 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru plovila u Makarskoj, Obala kralja Tomislava. Radi se o požaru jahte „Acceptus“(dužine 24 m) na ulazu u samu luku. Angažiran je ekološki brod Sv. Florijan, a na intervenciji gašenja požara angažirano je oko 60 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz JVP Makarska, DVD-a Tučepi, Podgora, Baška Voda, Promajna i Makarska.
Intervencija gašenja požara je u tijeku.
 
Dana 28. lipnja u 11:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora u Baškoj Vodi. Požarom je zahvaćena borova šuma i smeće na površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz  JVP Makarska, DVD-a Promajna, Baška Voda i Brela.
Požar je ugašen u 12:10.
                                                                      
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS