DVOC 28. / 29. kolovoza 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 28. / 29. kolovoz 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u gore navedenom razdoblju zabilježeno je 218 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 276 vatrogasne organizacije sa ukupno 824 vatrogasaca i 307 vatrogasnih vozila.

Istarska županija
Dana 28. kolovoza na području Istarske županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom i jakim vjetrom. Zabilježena je 61 tehnička intervencija na kojima je ukupno kumulativno sudjelovalo 145 vatrogasaca sa 67 vatrogasnih vozila iz JVP Umag, Pazin, Pula, Rovinj, Poreč, Labin i DVD: Buje, Tar-Vabriga, Grom (Kaštelir-Labinci) i Neapolis (Novigrad). Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata i uklanjanje grana i stabala s kolnika.
 
Primorsko-goranska županija
Dana 28. kolovoza u 12:30 sati ŽVOC Rijeka zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Hreljina- Ružić selo. Požarom su bile zahvaćene palete uz kuću te trava i nisko raslinje na površini od 3600 m2. Uslijed požara jedna osoba je zadobila manje opekline. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 60 vatrogasaca sa 24 vatrogasna vozila iz JVP Rijeka te DVD: Škrljevo, Drenova, Čavle, Bakar, Jelenje, Hreljin, Kraljevica, Kostrena, Zlobin, Halubjan, Kastav i Sušak
Požar je lokaliziran u 16:00 sati, a ugašen u 20:00 sati
 
Dana 28. kolovoza na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom i jakim vjetrom. Zabilježeno je  30 tehničkih intervencija na kojima je ukupno kumulativno sudjelovalo 86 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila iz JVP Grada Rijeke, Crikvenica, Opatija, Delnice, Grada Krka, te  DVD: Opatija, Malinska-Dubašnica, Kras i Rab. Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata, uklanjanje grana i stabala s kolnika te sanacije šahtova.
 
Zadarska županija
Dana 28. kolovoza u 10:55 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Salia – Veli Rat. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na površini od 100 m2. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 12 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz SIVP Dugi otok i DVD Sali.
Požar je lokaliziran u 11:17 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u 13:52 sati.
 
Šibensko-kninska županija
Dana 28. kolovoza u 12:24 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Promine-Matase. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 22 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, SIVP Oklaj, JVP Drniš te DVD: Drniš, Promina i Ervenik.. Kao potpora zemaljskim snagama u gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415.
Požar je lokaliziran u 15:40 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u 18:12 sati.
 

VOS