DVOC 27. / 28. srpnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 27./28. srpnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 26. srpnja ŽVOC Split zaprimo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Imotskog – Poljica. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borovina na površini od 50 ha. Tijekom dana 27. srpnja, u gašenju požara sudjelovalo je 45 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila sa područja županije te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.
Požar je lokaliziran u 12:00 sati, a ugašen u 17:00 sati.
 
Karlovačka županija
Dana 26. srpnja područje Karlovačke županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom što je uzrokovalo oštećenja na objektima i zakrčenost prometnica. ŽVOC Karlovac je do sada zaprimio oko 400 dojava o potrebi za angažiranjem vatrogasaca na tehničkim intervencijama uklanjanja stabala i krovnih pokrova, saniranja krovišta kuća, ispumpavanja vode iz stambenih objekata i drugih posljedica nevremena.
Zbog potrebe sanacije i velikog broja intervencija na području Karlovačke županije, dana 27. srpnja upućene su dodatne vatrogasne snage iz Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba sa ukupno 59 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila. Do sada je odrađeno oko 60 spomenutih intervencija te se danas očekuje nastavak rada.
 
Šibensko – kninska županija
Dana 27. srpnja u 14:05 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Čvrljevo – Krtolin. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 30 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 35 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i DVD-a Šibenik, Zablaće, Brodarica-Krapanj, Perković, Bilice, Grebaštica, Zaton i Skradin. Pored zemaljskih snaga u gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova (jedan Canadair i dva Air Tractora).
Požar je lokaliziran u 20:30 sati, a ugašen u 23:45 sati.
            
Dana 27. srpnja u 15:48 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Dubrave kod Šibenika – Industrijska zona Podi. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 2800 m2. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te ukupno 22 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, DVD-a Zaton, Grebaštica, Zablaće, Skradin i Šibenik.
Požar je lokaliziran u 16:40 sati, a ugašen u 18:19 sati.
 
Grad Zagreb

Dana 28. srpnja u 01:25 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru objekta na adresi Pavlenski Put 7c, Susedgrad. Radilo se o požaru stana u prizemlju koji se proširio na prvi kat i zahvatio balkon. Uslijed požara dvije osobe su se nadisale dima te su zbrinute od strane HMP. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 23 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb.
Intervencija vatrogasaca završila je u 06:20 sati.
 
Istarska županija
Dana 27. srpnja u 10:35 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Ćićarije – Žbevnice. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 32 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Buzet, Pazin i Umag te DVD Buzet i Ćićarija. Vatrogasci rade na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta.
Požar je lokaliziran u 14:20 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 27. srpnja 2022. odrađene su dvije vatrogasne intervencija na području Grada Petrinje i Općine Lekenik. Na intervencijama prijevoza vode angažirana su dva vatrogasca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Petrinja i DVD Žažina.
 

VOS