DVOC 27. / 28. srpanj 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 27. / 28. srpanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati.
 

Grad Zagreb
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Grada Zagreba zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom i tučom. Nevremenom su oštećeni krovovi objekata i automobili, a na tehničkim intervencijama uklanjanja su stabala i granja te crijepova od dana 19. srpnja bilježimo 1427 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 4410 vatrogasaca sa 1458 vatrogasnih vozila.
 
Zagrebačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 1708 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 4633 vatrogasca sa 1672 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.
 
Karlovačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 400 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1504 vatrogasaca sa 571 vatrogasnim vozilom. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja te sanacija krovišta. Najviše intervencija na području Karlovca, Duge Rese, Lipnika, Slunja, Skradskog Sela i Ribnika.
 
Sisačko-moslavačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 448 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1424 vatrogasca sa 554 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granje te sanacija krovišta. Dana 22. srpnja upućena je izvanredna dislokacija iz Splitsko-dalmatinske županije sa šest vatrogasaca i jednim vozilom te iz Koprivničko-križevačke županije sa četiri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
Vukovarsko-srijemska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 355 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 925 vatrogasaca sa 395 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Po Zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika iz 5 županija (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko podravska) dana 23. srpnja, obavila se dostava 26 agregata i jedna platforma (auto ljestva iz DVD Oroslavje)  za potrebe sanacije nevremena u županiji.
 
Bjelovarsko-bilogorska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 219 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 849 vatrogasaca sa 306 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.
 
Primorsko-goranska županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje Od dana 19. srpnja bilježimo 305 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovao 1191 vatrogasac sa 342 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.
 
Dubrovačko-neretvanska županija
Požar otvorenog prostora na području Župe dubrovačke za koji su JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili dojavu 25. srpnja lokaliziran je u 07:30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutno procijenjenoj površini od 500 ha.
Na terenu na sanaciji i dežurstvu požarišta ostaje DVD-a Župa dubrovačka sa 10 vatrogasaca i dva vozila.
 
Splitsko – dalmatinska županija
Požar otvorenog prostora na području Segeta Gornjeg, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 25. srpnja, ugašen je 27. srpnja u 07:00 sati.
 
Dana 27. srpnja u 15:29 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Čiovo naselje Okrug Gornji. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 555 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje oko 152 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom iz IVP Split, JVP Trogir, Sinj, Split, Podstrana, Makarska i Sinj, DVD-a Trogir, Okruk, Marina, Seget Vranjica, Kaštela, Gomilica, Mladost, Split, Slatine, Podstrana, Vranjic, Solin, Omiš i Dalmacija Dugi Rat. Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i četiri Air Tractora. Tijekom jutra 28. srpnja na požarištu kao potpora zemaljskim snagama djeluju dva Canadair-a CL 415.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS