DVOC 27. / 28. rujan 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 27. / 28. rujan 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u gore navedenom razdoblju zabilježeno su 72 vatrogasne intervencije na kojima su sudjelovale 103 vatrogasne organizacije sa ukupno 362 vatrogasca i 116 vatrogasnih vozila.

Istarska županija
Dana 27. rujna u 12:12 sati JVP Umag zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Makovci - Kortinari. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 3 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 25 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Umag te DVD-a Buje, Oprtalj i Umag. 
Vatrogasna intervencija je završila u 16:51 sati.

Zadarska županija
Dana 27. rujna u 11:10 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na Dugom Otoku predio Luka. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i makija na površini od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 28 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, IVP Zadar i DVD Sali te jedan vatrogasni brod. U gašenju požara sudjelovala su i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415.
Požar je lokaliziran u 12:50 sati, a tijekom noći organizirano dežurstvo DVD Sali sa dva vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

Zagrebačka županija
Dana 27. rujna u 16:26 sati ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio je dojavu o požaru šatora u postrojenju metalo-prerađivačke industrije na adresi Gornji Stupnik, Gornjostupnička 96. Radilo se o požaru dva šatorska skladišta površine 600 m2 gdje je gorjela plastika, maziva, ulja i gume. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen radi udisanja dima, ali nije bilo potrebe za intervencijom HMS.
Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su DVD-a Stupnik, Strmec, Rakitje i Sveta Nedelja te VZG Sveta Nedelja sa ukupno 19 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila. 
Požar je ugašen, ali radi velike površine i velike količine gorive tvari organizirano je dežurstvo tijekom noći od strane DVD Stupnik sa četiri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom. 

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS