DVOC 26./27. kolovoz 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 26./27. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 157 vatrogasnih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 220 vatrogasnih organizacija sa ukupno 796 vatrogasaca i 314 vatrogasnih vozila te dva protupožarna zrakoplova.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 24. kolovoza u 15:18 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području naselja Plano (Trogir), Cesta Plano. Radilo se o požaru deponija na površini od 4500 m2.
Požar je ugašen 26. kolovoza u 08:00 sati.
 
Tijekom noći područje županije zahvatilo je nevrijeme praćeno grmljavinom i kišom koje je imalo za posljedicu nastanak većeg broja požara na otvorenom prostoru.
 
ŽVOC Split zaprimio je dojavu u 22:44 sati o požaru na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, Markovača. Požar je nastao na nekoliko lokacija uslijed udara gromova te je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma. Na intervenciji gašenja požara angažirano je 107 vatrogasaca sa 32 vatrogasna vozila sa OP Split, Omiš, Kaštela, Trogir, Solin i Sinj. Tijekom jutra na intervenciji gašenja požara sudjeluju dva protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je aktivan.
 
Dana 26. kolovoza u 22:44 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o dva požara uslijed udara groma na području Peruna, Gornja Podstrana. Požarom je zahvaćeno raslinje na trenutno ne procijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara angažirano je 46 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Split, JVP Podstrana, DVD Podstrana, DVD Dugi Rat, DVD Omiš, DVD Solin i DVD Vranjic. Na sanaciji i osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz JVP i DVD Podstrana.
Požar je lokaliziran u 00:20 sati.
 
Dana 27. kolovoza u 00:28 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora uslijed udara groma na Križnjaku, Plano. Požarom je zahvaćeno raslinje na trenutno procijenjenoj površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara ukupno su bila angažirana 43 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Trogir, DVD-a Kaštela, Mladost, Slatine, Okruk i Trogir.
Požar je lokaliziran u 03:40 sati.
 
 Dana 27. kolovoza u 01:12 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora uslijed udara groma na području Trogira (Labin), Vilajica. Požarom je zahvaćeno raslinje na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano 19 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Trogir i DVD Trogir.
Požar je ugašen u 03:41 sati.

VOS