DVOC 25. / 26. srpanj 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 25. / 26. srpanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Zagrebačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 1677 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 4500 vatrogasca sa 1636 vatrogasnim vozilom. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.

Karlovačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 393 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1487 vatrogasaca sa 564 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja te sanacija krovišta. Najviše intervencija na području Karlovca, Duge Rese, Lipnika, Slunja, Skradskog Sela i Ribnika.

Sisačko-moslavačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 401 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1309 vatrogasca sa 524 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granje te sanacija krovišta. Dana 22. srpnja upućena je izvanredna dislokacija iz Splitsko-dalmatinske županije sa šest vatrogasaca i jednim vozilom te iz Koprivničko-križevačke županije sa četiri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

Požeško-slavonska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 732 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 1033 vatrogasaca sa 421 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Vukovarsko-srijemska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 339 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 871 vatrogasaca sa 376 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Po Zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika iz 5 županija (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko podravska) dana 23. srpnja, obavila se dostava 26 agregata i jedna platforma (auto ljestva iz DVD Oroslavje)  za potrebe sanacije nevremena u županiji.

Bjelovarsko-bilogorska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 213 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 833 vatrogasaca sa 300 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Primorsko-goranska županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje Od dana 19. srpnja bilježimo 297 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1171 vatrogasaca sa 333 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Istarska županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo područje cijele županije. Od dana 19. srpnja bilježimo 228 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 637 vatrogasaca sa 281 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Dubrovačko-neretvanska županija
Dana 24. srpnja u 21:47 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Veliki Žali-Brsečine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutnoj površini od 45 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su IVP Dubrovnik, JVP Dubrovački Vatrogasci, Dubrovačko Primorje DVD Zaton sa ukupno 46 vatrogasaca i 16 vatrogasnih vozila te jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415. Tijekom dana 25.07 na sanaciji i dežurstvu požarišta ukupno je angažirano 34 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovačko Primorje, JVP Dubrovački Vatrogasci te DVD Zaton i Slano.
Požar je ugašen u 18:59 sati.

Dana 25. srpnja u 00:20 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili su dojavu o požaru otvorenog prostora na području Župe dubrovačke.  Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar te vatrogasne snage sa područja navedene županije. Ukupno je angažirano oko 150 vatrogasaca. Tijekom dana, kao potpora zemaljskim snagama, angažirana su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Tijekom jutra 26. srpnja na požarištu kao potpora zemaljskim snagama djeluju dva Canadair-a CL 415.
 
Splitsko – dalmatinska županija
Dana 25. srpnja u 16:16 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Segeta Gornjeg. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutno procijenjenoj površini od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 65 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz JVP Split, JVP Grada Trogira te DVD-a Slatine, Okruk, Kaštela, Marina, Seget Vranjica i Trogir. Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći je na dežurstvu i sanaciji požarišta bilo 18 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila sa operativnog područja Trogir.
Požar je lokaliziran u 20:00 sati.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS