DVOC 24. / 25. srpanj 2023

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 24. / 25. srpanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Grad Zagreb
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Grada Zagreba zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom i tučom. Nevremenom su oštećeni krovovi objekata i automobili, a na tehničkim intervencijama uklanjanja su stabala i granja te crijepova od dana 19. srpnja bilježimo 11136 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 3537 vatrogasaca sa 1167 vatrogasnih vozila.

Zagrebačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 1644 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 4412 vatrogasca sa 1601 vatrogasnim vozilom. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.

Karlovačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 385 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1467 vatrogasaca sa 554 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja te sanacija krovišta. Najviše intervencija na području Karlovca, Duge Rese, Lipnika, Slunja, Skradskog Sela i Ribnika.

Sisačko-moslavačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 383 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1263 vatrogasca sa 501 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granje te sanacija krovišta. Dana 22. srpnja upućena je izvanredna dislokacija iz Splitsko-dalmatinske županije sa šest vatrogasaca i jednim vozilom te iz Koprivničko-križevačke županije sa četiri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
 Požeško-slavonska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 712 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 1011 vatrogasaca sa 413 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Vukovarsko-srijemska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 308 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 782 vatrogasaca sa 339 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Po Zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika iz 5 županija (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko podravska) dana 23. srpnja, obavila se dostava 26 agregata i jedna platforma (auto ljestva iz DVD Oroslavje)  za potrebe sanacije nevremena u županiji.

Bjelovarsko-bilogorska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 208 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 817 vatrogasaca sa 295 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Primorsko-goranska županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje Od dana 19. srpnja bilježimo 284 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1101 vatrogasaca sa 318 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Istarska županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo područje cijele županije. Od dana 19. srpnja bilježimo 211 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 584 vatrogasaca sa 260 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Dubrovačko-neretvanska županija
Požaru otvorenog prostora na području Mali Žali-Brsečine-Dubravica , za koji je  JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila dojavu 23. srpnja u 12:30 sati, ugašen je 24. srpnja  u jutarnji satima.
Dana 24. srpnja u 21:47 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Veliki Žali-Brsečine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutnoj površini od 45 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su IVP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, Dubrovačko Primorje DVD Zaton sa ukupno 46 vatrogasaca i 16 vatrogasnih vozila. Požar je i dalje aktivan na jugozapadnom dijelu požarišta, a trenutno na požarištu su JVP Dubrovački vatrogasci sa 25 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara uključio se i jedan protupožarni zrakoplova Canadair sa nekoliko bacanja.
Dana 25. srpnja u 00:20 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Plata. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju IVP Dubrovnik, JVP-e Dubrovački vatrogasci, Dubrovačko Primorje i Konavle, DVD-a Čilipi, Putnikovići i Župa sa ukupno 95 vatrogasaca i 16 vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara sudjeluju dva protupožarna zrakoplova Canadair.

Šibensko-kninska županija
Požar otvorenog prostora na području Kistanja-Đevrske, za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio  dojavu  23. srpnja u 14:10 sati, ugašen je 24. srpnja u 08:18 sati.
 

VOS