DVOC 20. / 21. srpanj 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 20. / 21. srpanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati

Grad Zagreb
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Grada Zagreba zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom i tučom. Nevremenom su oštećeni krovovi objekata i automobili, a na tehničkim intervencijama uklanjanja su stabala i granja te crijepova od dana 19. srpnja od 14:30 sati bilježimo 440 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1320 vatrogasaca sa 450 vatrogasnih vozila.

Zagrebačka županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja od 14:30 sati bilježimo 940 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 2720 vatrogasaca sa 995 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.

Karlovačka županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja od 14:30 sati bilježimo 307 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 990 vatrogasaca sa 380 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja te sanacija krovišta. Najviše intervencija na području Karlovca, Duge Rese, Lipnika, Slunja, Skradskog Sela i Ribnika.

Sisačko-moslavačka županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja od 14:30 sati bilježimo 258 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 750 vatrogasaca sa 270 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granje te sanacija krovišta.

Osječko-baranjska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 29 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 140 vatrogasaca sa 42 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Dana 20. srpnja u 20:46 sati DVD Antunovac zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Antunovac – Seleš. Požarom je bilo zahvaćeno strnište, a opožarena površina iznosi 32 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala je JVP Osijek i DVD Antunovac, Ivanovac i Ernestinovo sa 36 vatrogasaca i osam vatrogasnih vozila. 
Požar je ugašen u 23:07 sati. 

Požeško-slavonska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 367 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 680 vatrogasaca sa 265 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Najviše intervencija bilo je na području Pakraca, Lipika, Požege i Pleternice. Glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Osječko-baranjske županije (DVD Belišće) koji su upućeni na pogođeno područje Pleternice sa dva vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom (autoljestva).

Vukovarsko-srijemska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 74 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 185 vatrogasaca sa 85 vatrogasnih vozila. Na zahtjev Županijskog vatrogasnog zapovjednika, Glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Osječko-baranjske županije (JVP Grada Osijeka, JVP Beli Manastir, DVD Đakovo i VZ Baranja) koji su upućeni na pogođeno područje Županje i Iloka sa ukupno 34 vatrogasca i osam vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Bjelovarsko-bilogorska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 80 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 290 vatrogasaca sa 100 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Brodsko-posavska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 260 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 860 vatrogasaca sa 300 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Primorsko-goranska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje Od dana 19. srpnja bilježimo 53 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 192 vatrogasaca sa 55 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.
Dana 20. srpnja tijekom intervencije uklanjanja stabla na području Supetarske Drage na otoku Rabu došlo je do ozljeđivanja vatrogasca iz DVD Raba zbog udara grane u glavu. Vatrogascu je pružena liječnička pomoć od strane tima HMP te je prevezen u KBC Rijeka na daljnju obradu.

Istarska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo područje cijele županije. Od dana 19. srpnja bilježimo 73 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 186 vatrogasaca sa 88 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Šibensko-kninska županija
Dana 20. srpnja u 18:12 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području otoka Prvić kod Prvić Luke. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma, a trenutno opožarena površina iznosi 1,2 ha. 
Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su; DVD-a Prvić Šepurine, Zablaće, Zlarin, JVP-e Šibenik i Vodice te VZ Šibensko-kninske županije sa ukupno 32 vatrogasaca te tri vatrogasna vozila i dva vatrogasna broda. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarnih zrakoplova Canadair CL–415.
Požar je lokaliziran u 20:12 sati, a tijekom noći dežurstvo i sanacija vatrogasaca DVD Prvić.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS