DVOC 20. / 21. ožujka 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 20. / 21. ožujka 2022. godine od 07:00 do 11:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 20. ožujka 2022. nisu angažirane domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
 
Zadarska županija
Dana 20. ožujka u 12:07 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Vir, Lozice. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Zadar i DVD „Pljusak“ Nin.
Požar je ugašen u 13:58 sati.
 
Dana 20. ožujka u 17:35 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Novi Bokanjac (Zadar). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i šuma na površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je kumulativno 31 vatrogasac sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, DVD Općine Sukošan i DVD „Pljusak“ Nin.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 23:16 sati.
 
Dana 20. ožujka u 13:21 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Poljica, Brdarići. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 50 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz DVD-a „Pljusak“ Nin.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 17:00 sati.  
 
Dana 20. ožujka u 14:45 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Donji Kašić (Benkovac). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Zadar i DVD Ražanac.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 16:00 sati.    
 
Dana 20. ožujka u 15:30 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Donji Kašić. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Zadar, JVP Benkovca i DVD Ražanac.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 17:30 sati.    
 
Dana 20. ožujka u 20:02 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Grab. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Gračac.
Požar je ugašen u 21:00 sati.              
 
Šibensko – kninska županija
Požar na planini Svilaja predio Otavica i Buzovi za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 18. ožujka u 11:12 sati, još uvijek je aktivan.
Dana 19. ožujka, požar je gasio jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te JVP Drniš, IVP Šibenik i DVD Drniš, a tijekom 20. ožujka, na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz IVP Šibenik, JVP Drniš i DVD Drniš.
Požar na Svilaji se na području Pribuda proširio u Splitsko-dalmatinsku županiju  te su na tom području angažirani vatrogasci DVD-a Muć i taj je dio aktivan.
Dio požara koji je bio u Šibensko-kninskoj županiji ugašen je 21. ožujka u 10:30 sati, a zahvatio je površinu od 625 ha trave, makije i niskog raslinja.
 
Dana 19. ožujka u 12:46 sati ŽVOC  Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na planini Promina predio Lukar. Opožarena površina iznosi 20 ha trave, niskog raslinja, borove i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, JVP Drniš i DVD Promina.
Požar je ugašen 20. ožujka u 17:20 sati.
 
Dana 19. ožujka u 12:22 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Krnjeuve (Kistanje). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 54 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je kumulativno 20 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Sveti Juraj Kistanje, Skradin, Ervenik, Dubravice i VZ Šibensko-kninske županije.
Požar je ugašen 20. ožujka u 17:20 sati.
 
Dana 20. ožujka u 12:48 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Mravnica. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 60 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 33 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i DVD-a: Brodarica-Krapanj, Primošten, Bilice, Zaton, Grebaštica, Perković, Šibenik i Zablaće.
Požar je ugašen u 19:42 sati.
 
Dana 20. ožujka u 12:48 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na predjelu Potkonje kod Knina. U gašenju požara sudjeluje 11 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP Knin te  DVD-a Knin i Biskupija.
Požar je lokaliziran 21. ožujka u 08:09, a ugašen u 10:23 sata. Opožareno je oko 22 ha trave, niskog raslinja i makije.
 
Dana 20. ožujka u 12:59 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Čitluk (Promina). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Drniš, DVD Drniš i DVD Promina.
Požar je ugašen u 17:12 sati.
  
Splitsko – dalmatinska županija
Požar na planini Svilaja predio Maovice za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 18. ožujka i kojeg je dana 19. ožujka gasio jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te DVD Vrlika, lokaliziran je 20. ožujka u 07:00 sati, a ugašen u 18:00 sati.
Opožareno je 50 ha trave, niskog raslinja i mješovite šume.
                 
Dana 19. ožujka u 15:50 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Donji Vinjani (Imotski). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i šuma na za sada neprocijenjenoj površini.
Tijekom 20. ožujka na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova (Canadair i Air Tractor) te ukupno 39 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz JVP Split, JVP Makarska, JVP Podrstrana i DVD-a: Zadvarje, Dugi Rat, Brela, Mladost, Gata, Split, Vranjic i Trilj.
Tijekom jutra u gašenju požara sudjeluje i jedan helikopter Mi8MTV sa uređajem za gašenje.
Gašenje je u tijeku.
 
Dana 20. ožujka u 10:30 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Ričice (Proložac). Požarom je zahvaćeno nisko raslinje, makija, hrastova i  i borova šuma (manji dio) na površini od oko 40 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je helikopter Mi8-MTV te JVP Imotski i DVD Brela.
Požar je ugašen u 17:45 sati.
 
Dana 20. ožujka u 11:02 sati zaprimljena je dojava o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Korušci kod Klisa. Požar je ugašen u 14:10 sati, a u gašenju požara sudjelovali su vatrogasci DVD-a Zagora sa 5 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila. Opožarena površina je oko 10 ha trave i niskog raslinja.
 
Dana 20. ožujka u 12:04 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Srinjine, Brdo Perun. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Površina zahvaćena požarom iznosi 5000 m2. Na intervenciji gašenja požara, kao potpora zemaljskim snagama, sudjelovao je jedan helikopter Mi8-MTV, te ukupno 15 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP Split, DVD-a: Split, Podstrana, Žrnovnica, Solin i Vranjic.
Požar je ugašen u 13:35 sati.
 
Dana 20. ožujka u 14:56 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Hrvace. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i mješovita bjelogorična i crnogorična šuma na površini od 15 ha. U gašenja požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP i DVD Sinj.
Požar je ugašen u 18: 30 sati.
 
Dana 20. ožujka u 16:13 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru raslinja na području Balovi kod Primorskog Dolca na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana u gašenju su sudjelovali JVP Trogir te DVD-i Kaštela i Kaštel Gomilica. Tijekom noći požar se nadzirao, a ujutro je dodatno zatraženo angažiranje 1 Air-tractora te IVP Split (3 vatrogasca i vozilo). Opožareno je trava, nisko raslinje i makija na za sada neprocijenjenoj površini.
Požar je aktivan, gašenje u tijeku.
 
Primorsko – goranska županija
Dana 20. ožujka u 13:57 sati ŽVOC Rijeka zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Viškovo, Trtni. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Rijeka i DVD Halubjan.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 17:42 sati.
 
Ličko – senjska županija
Dana 20. ožujka u 15:18 sati ŽVOC Gospić zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Križpolje (Brinje). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šikara na površini od 50 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Brinje.
Požar je ugašen u 17:15 sati.
 
Dana 20. ožujka u 19:52 sati ŽVOC Gospić zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Ponori. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 14 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Otočac.
Požar je ugašen u 20:42 sati.
 
Dana 20. ožujka u 19:14 sati ŽVOC Gospić zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Brloška Dubrava. Požarom je bila zahvaćena trava na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Otočac.
Požar je ugašen u 20:45 sati.
 
Grad Zagreb
Dana 20. ožujka u 11:58 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Kuntićev Odvojak 15 a (Dubrava). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 13 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Zagreb i DVD-a Čučerje i Vidovec.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 13:44 sati.
 
Dana 20. ožujka u 15:05 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Novi Zagreb, Paladinići (kod k.br. 5). Požarom je bila zahvaćena trava na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 23 vatrogasca sa 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Horvati i Kupinečki Kraljevec.
Požar je ugašen u 16:28 sati.
 
Dana 20. ožujka u 18:24 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Novi Zagreb, Milekanska (kod k.br. 2). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6,25 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Odranski Obrež.
Požar je ugašen u 18:57 sati.
 
Bjelovarsko – bilogorska županija
Dana 20. ožujka u 11:55 sati JVP Daruvar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Doljani, Kopaček. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i jednim dijelom mješovita bjelogorična i crnogorična šuma na površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Daruvar.
Požar je ugašen u 13:00 sati.
 
Zagrebačka županija
Dana 20. ožujka u 11:02 sati ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Mraclin (kod naplatnih kućica A11 Zagreb-Sisak). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 16 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Velika Gorica i DVD-a Kurilovec.
Požar je ugašen u 12:20 sati.
 
 Dana 20. ožujka u 13:19 sati ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Petrovina Turopoljska, Pokupska ulica (kod k.br. 39).
Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šikara na površini od 50 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Velika Gorica, DVD-a: Donja Lomnica i Lukavec.
Požar je ugašen u 15:00 sati. 
 
Dana 20. ožujka u 15:27 sati ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Lijevi Štefanki (kod k.br. 132). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 40 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD Pokupsko.
Požar je ugašen u 18:04 sati.   
 
 Osječko – baranjska županija
Dana 20. ožujka u 16:05 sati DVD Viljevo zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Viljevo. Požarom je bila zahvaćena trava na površini od 30 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz DVD-a Viljevo.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 17:56 sati.   
 
Sisačko – moslavačka županija
Dana 20. ožujka u 15:21 sati JVP Petrinja zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Luščani (kod k.br. 149). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 25 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Petrinja.
Požar je ugašen u 16:45 sati.
 
Dana 20. ožujka u 15:57 sati DVD Glina zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Veliki Obljaj, zaseok Ravna (Glina). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od oko 900 ha. Požar se proširio na 6 drvenih objekata (kuća, gospodarski objekti), ali nije bilo ozlijeđenih osoba. U gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz DVD-a Glina.
Požar je ugašen u 20:00 sati.
 
Dana 20. ožujka u 17:23 sati JVP Petrinja zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Stražbenica (kod k.br. 23). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 25 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Petrinja.
Požar je ugašen u 21:00 sati.
 
Krapinsko – zagorska županija
Dana 20. ožujka u 14:14 sati ŽVOC Zabok zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Mihovljan, Gregurovec (kod k.br. 60). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 12 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Krapina i DVD-a Mihovljan.
Požar je ugašen u 15:30 sati.
 
Požeško – slavonska županija
Dana 20. ožujka u 16:50 sati JVP Požega zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Gradski Vrhovci. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šikara na površini od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Požega i DVD Požega.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 19:55 sati.
 
Virovitičko-podravska županija
Dana 21. ožujka u 01:25 sati DVD Pitomača zaprimila je dojavu o požaru kuće na adresi Pitomaća, Vinogradska 174. Požarom je bila zahvaćena cijela kuća u sklopu koje je i garaža. Dvije osobe zadobile su lakše opekline te su zbrinute od strane HMP i prevezene u OB Virovitica. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz DVD-a Kladare, Otrovanec i Pitomača.
Požar je lokaliziran u 03:07 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u 06:32 sati.
 
Varaždinska županija
Dana 20. ožujka u 14:13 sati JVP Varaždin zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Varaždin, Optujska ulica. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Varaždin i DVD Varaždin.
Požar je ugašen u 16:38 sati.
 
Brodsko-posavska županija
Dana 20. ožujka u 18:00 sati DVD Staro Petrovo Selo zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Starci, Starci (Staro Petrovo Selo). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 80 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Staro Petrovo Selo i DVD-a Godinjak.
Požar je ugašen u 19:10 sati.

VOS