DVOC 2. / 3. lipnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 02. / 03. lipnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 2. lipnja 2022. izvršene su tri vatrogasne intervencije na području Grada Petrinje i to dva prijevoza vode i jedan izvid na kojima su angažirana tri vatrogasca sa tri vatrogasna vozila.

Dana 02. lipnja 2022. godine poslije 23:20 sati na cijelom području županije zabilježena je 21 tehnička vatrogasna intervencija prouzročena posljedicama jakog nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom. Na intervencijama je bilo je kumulativno angažirano oko 70 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su radili na uklanjanju stabla i granja na prometnicama, sanaciji krovišta kuće, ispumpavanju podruma, poslovnih prostora i kuća.

Grad Zagreb
Dana 02. lipnja 2022. godine poslije 22:00 sati na području Grada Zagreba zabilježeno je devet tehničkih vatrogasnih intervencija uzrokovanih posljedicama jakog vjetra praćenog i jakom kišom. Na intervencijama je bilo angažirano 28 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Grada Zagreba, te DVD Zapad i Planina Gornja. Radilo se o uklanjanju stabla i granja te ispumpavanju vode.

Zagrebačka županija
Dana 02. lipnja 2022. godine poslije 21:30 sati na cijelom području županije zabilježene su 22 tehničke vatrogasne intervencije uzrokovane posljedicama jakog nevremena praćenog udarima groma, jakom kišom, tučom i vjetrom. Na intervencijama je bilo je kumulativno angažirano oko 110 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su radili na uklanjanju stabla i granja na prometnicama i javnim površinama, sanaciji dijelova krovišta kuća, ispumpavanju podruma, kuća i garaža.

Krapinsko-zagorska županija
Dana 02. lipnja 2022. godine poslije 19:00 sati cijelo području županije, a posebno na području Oroslavja, Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela zahvatilo je jako nevrijeme praćeno velikom količinom tuče, jakom kišom i vjetrom. Nevrijeme je izazvalo prekid prometa radi velike količine tuče i obilne kiše, te padanja stabla i granja po prometnicama, a izazvalo je velike štete na krovištima i poljoprivrednim kulturama. Na 12 tehničkih intervencija bilo je angažirano oko 55 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci sa područja županije su radili na uklanjanju stabla i granja, na sanaciji posljedica radi plavljenja prometnica (čišćenje prometnica od nanosa blata, dijelova krovišta, izrade zečjih nasipa), te ispumpavanju podrumskih i kućnih prostora.

Šibensko-kninska županija
Dana 02. lipnja u 09:46 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru glisera na adresi Murter, Ulica Put Jersan 5. Požarom je bio zahvaćen rezervoar goriva unutar glisera dužine 5m, a požar su lokalizirali vlasnik plovila i građani do dolaska vatrogasaca. Vlasnik plovila zadobio je lakše opekotine po licu te je zatražio liječničku pomoć u ambulanti u Tisnom. Na intervenciji gašenja požara i sanaciji goriva i rezervoara sudjelovalo je ukupno šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Vodice i DVD Tisno.
Požar je ugašen u 10:27 sati.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS