DVOC 19./20. svibanj 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama       za dan 19./20. svibanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati

Varaždinska županija
Tijekom dana 19./20. svibnja zabilježeno je 13 tehničkih intervencija ispumpavanja vode, čišćenja prometnica te uklanjanju stabala na kojima je ukupno angažirano 34 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila (podaci o broju vatrogasnih snaga se ažuriraju).
Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Vinica i Donje Ladanje.

Sisačko-moslavačka županija
Tijekom dana 19./20. svibnja zabilježeno je 5 tehničkih intervencija ispumpavanja i izvlačenja vozila iz vode, te je angažirano ukupno 33 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila. 
Na području Hrvatske Kostajnice i dalje je na snazi  izvanredno stanje obrane od poplave, vodostaj rijeke Une u Kostajnici je u postepenom opadanju (trenutno iznosi 371 cm). U naselju Farkašić i dalje je na snazi  izvanredno stanje obrane od poplave sa tendencijom postepenog opadanja vodostaja. Na terenu vatrogasci iz VZO Lekenik i JVP Petrinja. 
Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Petrinja i Žažina.

Karlovačka županija
Tijekom dana 19./20. svibnja zabilježeno je 13 tehničkih intervencija ispumpavanja i sanacije objakata, punjenje vreća sa pijeskom te prijevoz osoba. Angažirano je (kumulativno)  22 vatrogasca sa 13 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija na području Karlovca.
Vodostaj rijeke Kupe trenutno iznosi 705 cm, a rijeka Korana iznosi 719 cm te su u daljnjem opadanju, zbog čega su proglašene redovne mjere obrane od poplava. Zbog povoljnije situacije na terenu otpuštene su izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije te Grada Zagreba, a daljnje intervencije odrađuju lokalne snage.  

Bjelovarsko -bilogorska županija
Dana 19. svibnja u 23:05 sati JVP Daruvar zaprimila je dojavu o uklanjanju stabla na adresi Vrbovac, Zeleni brijeg 76. Prilikom uklanjanja nekoliko stabala, došlo je do ozljeđivanja jednog vatrogasca (ozljeda oka) te je isti zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i pušten na kućnu njegu. Na intervenciji je sudjelovala JVP Daruvar sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
Intervencija je završila u 00:30 sati. 

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS