DVOC 19./20. srpanj 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 19./20. srpanj  2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 168 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 197 vatrogasnih organizacija sa ukupno 614 vatrogasca i 229 vatrogasnih vozila.
 
Krapinsko-zagorska županija
Dana 19. srpnja u 18:03 sati DVD Mihovljan zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Mihovljana. Radilo se o požaru niskog raslinja i strništa na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD Mihovljan. Požar je ugašen u 18:36 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 18. srpnja u 02:31 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Segeta Gornjeg, Baradići. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na površini 37 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 66 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila iz IVP Split, JVP-e Split i Trogir te DVD-a Okruk, Marina, Seget Vranjica i Trogir.Od zračnih snaga u gašenju sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te helikopter Mi-171Sh. Požarište je i dalje pod nadzorom gasitelja, a tijekom dana 19. srpnja i noći na dežurstvu bili su DVD-a Trogir i Slatine sa ukupno šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
 
Dana 18. srpnja u 19:02 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Segeta Donjeg, kamp Stara Medena. Radilo se o požaru guste borove šume na površini 8 ha. Na intervenciji gašenja požara bila su angažirana 124 vatrogasaca i 37 vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP-e Trogir i Podstrana te lokalna DVD-a sa nekoliko operativnih područja iz županije. Zemaljskim snagama potporu u gašenju pružala su tri protupožarna zrakoplova CL-415 i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.
Požar je lokaliziran 19. srpnja u 10:00 sati. Tijekom dana 19.srpnja obavljala se sanacija požarišta sa 51 vatrogascem i 17 vatrogasnih vozila, a tijekom noći sanacija i dežurstvo na požarištu sa 35 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila.
 
Karlovačka županiji
Dana 20. srpnja u 02:46 sati ŽVOC Karlovac zaprimio je dojavu o požaru kuće na adresi Ribnik, Ribnik. Radilo se o požaru gospodarskog objekta koji je u potpunosti bio zahvaćen požarom i izgorio. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Karlovac te DVD-a Ribnik, Lipnik i Jurovski Brod.
Požar je ugašen u 05:08 sati.
 
Grad Zagreb
Tijekom dana 20. srpnja područje grada zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom koje je uzrokovalo većinom padanje stabla i granja na prometnice te plavljenje objekata. Vatrogasci su odradili 20 tehničku intervenciju na kojima je kumulativno sudjelovalo 71 vatrogasac sa 22 vatrogasna vozila sa područja grada.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS