DVOC 19. / 20. lipnja 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 19. / 20. lipnja 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 95 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 128 vatrogasnih organizacija sa ukupno 502 vatrogasca i 171 vatrogasno vozilo.
 
 Zagrebačka županija
Dana 19. lipnja u 18:57 sati ŽVOC Zagrebačke županije  zaprimio je dojavu o požaru na prostoru tvrtke za skladištenje plastike Ekoflor na adresi Zaprešić, Industrijska ulica 20. Radi se o požaru velike količine plastike u skladišnom prostoru.
Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi vjetra i toplinskog isijavanja. Zbog navedenog pod sredstvom SRUUK-a  poslana je poruka o zatvaranju prozora i da ne izlaze van bez razloga za područje Grada Zaprešića i Općina Jakovlje, Bistra i Luka. Na intervenciji su angažirana ukupno 146 vatrogasca i 50 vatrogasna vozila iz VZ Zagrebačke županije (JVP Zaprešić, Ivanić Grad i Samobor, VZZŽ te DVD-a; Ivanec, Samobor, Kerestinec, Pojatno, Laduč, Rakitje, Strmec, Sveta Nedelja, Zdenci Brdovečki, Bistra, Marija Magdalena, Vukovo Selo i Zaprešić).

Zbog situacije na terenu, glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Grada Zagreba (JVP Zagreb, DVD-a Kustošija, Blato, Kupinečki Kraljevec, Kučilovina, Dragonožeci Odra) te postrojbe u gospodarstvu INA Vatrogasni Servisi.

Izvršena su očitanja opasnih plinova i utvrđena je povećana koncentracija stirena na području do 50 m od mjesta događaja te vatrogasci u tom području koriste opremu za zaštitu dišnih organa. Očitanja su na većim odaljenostima u dozvoljenim granicama. Požar je aktivan u jednom dijelu skladišta, a zbog smanjenog intenziteta požarišta dio vatrogasnih snaga je otpušten sa požarišta te je trenutno na terenu 50 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.

Upozorenje za opasnost je i dalje na snazi.

VOS