DVOC 17./18. srpanj 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 17./18. srpanj  2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježena je 101 vatrogasna intervencija na kojima su sudjelovale 133 vatrogasne organizacije sa ukupno 418 vatrogasaca i 154 vatrogasna vozila.
 
Zagrebačka županija
Dana 17. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Brckovljana, Gračec. Radilo se o kontroliranom spaljivanju trave na livadi. Prilikom dolaska na intervenciju kod izlaska iz vozila došlo je do pada vatrogasca i ozljede ruke te je isti zbrinut od strane HMP-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je sedam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-Brckovljani.
Požar je ugašen u 22:04 sati.
 
Ličko-senjska županija
Dana 17. srpnja u 18:32 sati ŽVOC Ličko-senjske županije zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Senja, Biljevine. Radilo se o požaru niskog raslinja i borove šume na trenutno neprocjenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova CL-415 kao i 22 vatrogasca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Senj, DVD Senj.
Požar je lokaliziran u 22:13, a sanacija i dežurstvo na požarištu i dalje u tijeku.
 
Zadarska županija
Dana 17. srpnja u 13:10 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Benkovca, Perušić Donji. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na površini 18,75 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova CL-415, tri Air Tractora, 11 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac i DVD-Polača.
Požar je ugašen u 16:30 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Požar na otvorenom prostoru na području Slime - Zvizda, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu dana 17. srpnja u 01:12 sati, tijekom dana na požariše su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair. Požarom je bila zahvaćena borova šuma na površini oko 1,6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 25 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Kučiće, Gata, Omiš i Zadvarje.
Požar je lokaliziran u 16:15 sati, a sanacija i dežurstvo na požarištu i dalje u tijeku.
 
Dana 18. srpnja u 02:31 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Segeta Gornjeg, Baradići. Radi se o požaru trave, niskog raslinja i makije na trenutno procijenjenoj površini 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 66 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila iz IVP Split, JVP Split, Trogir,  DVD-a Okruk, Marina, Seget Vranjica i Trogir. U jutarnjim satima u pomoć gasiteljima u gašenju stigao je i jedan protupožarni zrakoplov CL-415.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS