DVOC 16. / 17. travnja 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 16. / 17. travanj 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u gore navedenom razdoblju zabilježene su 144 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovala 161 vatrogasna organizacija sa ukupno 487 vatrogasaca i 173 vatrogasna vozila.
 
Zadarska županija
Dana 16. travnja u 12:06 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području naselja Ljubač (Ražanac). Radilo se o požaru niskog raslinja i borove šume na površini 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 15 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, IVP Zadar, DVD-a Ražanac i Pljusak, a angažirane su i zračne snage radi pomoći u gašenju sa dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i jednim protupožarnim zrakoplovom Air Tractor AT 802.
Požar je lokaliziran u 14:20 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u 19:50 sati.
 
Grad Zagreb
Dana 16. travnja na području Grada Zagreba zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovan posljedicama olujnih udara vjetra (uz povremenu kišu). Zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 57 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila iz JVP Grada Zagreba i DVD Sesvete. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja, skidanja limova, prozora, kupole i žljebova sa krovišta te izvlačenja vozila.
 
Zagrebačka županija
Dana 16. travnja na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovan posljedicama olujnih udara vjetra. Zabilježeno je 8 tehničkih intervencija na kojima su kumulativno sudjelovala 23 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP-i Grada Zaprešića, Velika Gorice i Ivanić-Grada te DVD-a Farkaševac, Dugo Selo, Kravarsko, Strmec i VZG Sveta Nedjelja. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja sa kolnika, krovišta i elekktričnih kablova.
 
Sisačko-moslavačka županija
Dana 16. travnja na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovan posljedicama vrlo jakog vjetra. Zabilježeno je 11 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 29 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP-i Petrinja, Sisak, Novska i Kutina. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja te sanacija krovišta - dimnjaka.
 
Istarska županija
Dana 16. travnja na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovan posljedicama olujnih udara vjetra. Zabilježeno je 15 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovala 35 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-i Pula, Rovinj, Umag, Labin, Poreč i Buzet. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja sa kolnika i javnih površina.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS