DVOC 15. / 16. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 15. / 16. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Istarska županija
Požar otvorenog prostora na području Muntića, Pula za koji je ŽVOC Pula zaprimio dojavu 14. kolovoza, a koji je gasilo 25 vatrogasaca te četiri protupožarna zrakoplova, proglašen je ugašenim 15. kolovoza u 13:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 27 ha. 

Požar otvorenog prostora na području Štokovaca, Svetvinčenat za koji je ŽVOC Pula zaprimio dojavu 14. kolovoza, a koji je gasilo 35 vatrogasaca te pet protupožarnih zrakoplova, proglašen je ugašenim 15. kolovoza u 10:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 50 ha.

Dana 15. kolovoza u 13:48 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod Rovinja, Punta Križ. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 37 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz JVP Pula, JVP Rovinj, DVD-a: Bale, Kanfanar, Vodnjan, Medulin i Rovinjsko Selo 1982. Pored zemaljskih snaga, požar su gasila tri protupožarna zrakoplova (jedan Air Tractor koji se nalazio na protupožarnom izviđanju i dva Canadair-a).
Prema trenutno dostupnim podacima iz UVI aplikacije, intervencija vatrogasaca završila je u 04:00 sati.

Dana 15. kolovoza u 16:05 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Parka prirode Učka, Brest pod Učkom. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na površini od 1,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Pazin i DVD Lupoglav te dva protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca je završila u 23:50 sati.

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede – Lovinac u Ličko-senjskoj županiji proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. 
Tijekom dana 15. kolovoza i noći, na dežurstvu su angažirani vatrogasci iz DVD-a Lovinac. 

Zadarska županija
Dana 14. kolovoza u 15:01 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Parka prirode Telašćica na Dugom otoku. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 9 ha. Požar je gasilo 19 vatrogasaca i dva protupožarna zrakoplova. 
Dana 15. kolovoza na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz SIVP Dugi otok, IVP Zadar i JVP Zadar. Tijekom noći i jutra na dežurstvu su angažirani vatrogasci iz DVD-a Sali.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske kod mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 15. kolovoza na požarištu je organizirano dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle. Na požarištu ima izdimljavanja.

Dana 10. kolovoza JVP Dubrovačko Primorje zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Majkova, brdo Nepravić. Požarom je zahvaćeno mješovito raslinje na trenutno procijenjenoj površini od 700 ha.
Požar je lokaliziran, a na požarištu je tijekom noći organizirano dežurstvo od strane JVP Dubrovačko Primorje.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 15. kolovoza 2022. odrađena je jedna vatrogasna intervencija prijevoza vode na području Grada Petrinje. Na spomenutoj intervenciji angažirana su 2 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Petrinja.

Dana 15. kolovoza u 20:54 sati VP Kutina zaprimila je dojavu o požaru objekta na adresi Kutina, Stjepana Radića 54. Požarom je bilo zahvaćeno krovište drvene kuće na površini od 150 m2 te je prijetila opasnost da se proširi na susjedne objekte. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz VP Kutina. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 04:00 sati.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS