DVOC 14. / 15. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 14. / 15. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Istarska županija
Dana 14. kolovoza u 12:00 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Muntića, Pula. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 27 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 25 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP Pula te DVD-a: Pula, Ližnjan i Medulin. Pored zemaljskih snaga požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora.
Požar je lokaliziran u 16:00 sati, a tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

Dana 14. kolovoza u 12:00 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Štokovaca, Svetvinčenat. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 50 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 35 vatrogasaca sa 19 vatrogasnih vozila iz JVP Pula, Buzet i Pazin te DVD-a: Medulin, Svetvinčenat, Bale, Sutivanac, Pula, Marčana i Fažana. Pored zemaljskih snaga požar su gasila tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora.
Požar je lokaliziran u 17:30 sati, a tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede – Lovinac u Ličko-senjskoj županiji proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana i noći 14. kolovoza požarište su nadzirali vatrogasci DVD-a Lovinac. Na požarištu nema otvorenog plamena, ali ima izdimljavanja.

Zadarska županija
Dana 14. kolovoza u 15:01 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Parka prirode Telašćica na Dugom otoku. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz SIVP Dugi otok i DVD Sali. Pored zemaljskih snaga požar je gasio jedan protupožarni zrakoplov Canadair i jedan Air Tractor.
Požar je lokaliziran u 17:42 sati, a tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu od strane SIVP Dugi otok, a tijekom dana IVP Zadar.

Šibensko-kninska županija
Požar na otvorenom prostoru na području Polače, Podinarje za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 08. kolovoza ugašen je 14. kolovoza u 14:00 sati. Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 750 ha.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske kod mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 14. kolovoza na požarištu organizirano dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle, na požarištu ima izdimljavanja.

Dana 10. kolovoza JVP Dubrovačko Primorje zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Majkova, brdo Nepravić. Požarom je zahvaćeno mješovito raslinje na trenutno neprocijenjenoj većoj površini u graničnom području sa BiH. 
Požar je lokaliziran, a na požarištu tijekom noći dežurstvo od strane vatrogasaca JVP Dubrovačko Primorje. 

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 13. kolovoza 2022. odrađeno je pet vatrogasnih intervencije prijevoza vode na području Grada Petrinje. Na spomenutim intervencijama angažirano je 10 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS