DVOC 13./14. srpanj 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 13./14. srpanj  2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 180 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 210 vatrogasna organizacija sa ukupno 758 vatrogasaca i 244 vatrogasnih vozila te 5 protupožarnih zrakoplova.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 13. srpnja u 13:15 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Prgometa - Trolokve. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova te 30 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz IVP Split, DVD-a "ZAGORA" Vučevica, Kaštela, Kaštel Gomilica i Mladost. Gasila su dva protupožarna zrakoplova Canadair-a i jedan Air Tractor koji je prethodno bio preusmjeren sa zadaće protupožranog izviđanja na drugo požarište na području Primorskog Dolca. Tijekom noći vatrogasci rade na osiguranju i sanaciji požarišta.
Požar je lokaliziran u 17:20 sati.
 
Dana 13. srpnja u 14:50 sati pilot Air Tractor-a koji se nalazio na zadaći protupožarnog izviđanja uočio je požar na području Primorskog Dolca te je preusmjeren na gašenje istog. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 2 ha. Pored spomenutog protupožarnog zrakoplova, požar je gasilo 10 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz DVD-a Kaštel Gomilica i DVD-a Kaštela.
Požar je ugašen u 19:15 sati.
 
Istarska županija
Dana 13. srpnja u 11:08 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području općine Bale. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 25 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova CL-415 te 46 vatrogasca sa 21 vatrogasnim vozilom iz JVP Rovinj, JVP Pula, DVD-a Rovinjsko Selo 1982, Kanfanar, Vodnjan i  Bale. Tijekom noći na osiguranju i sanaciji požarišta ostaju vatrogasci iz JVP Rovinj i DVD Bale.
Požar je lokaliziran u 14:27 sati.
 
Zadarska županija
Dana 13. srpnja u 15:42 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u naselju Donji Kašić. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Benkovac.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 18:31 sati.

Dana 13. srpnja u 18:20 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru plovila u Biogradu na Moru. Požarom je bio zahvaćen gliser duljine 6m na kojem se nalazilo sedam osoba od kojih su četiri zadobile opekline te su zbrinute od strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Biograd na Moru.
Intervencija vatrogasaca završila je u 19:36 sati.
 
Osječko baranjska županija
Dana 13. i 14. srpnja na području županije zabilježen je povećan broj tehničkih intervencija uslijed nevremena praćenog vjetrom i kišom koje je zahvatilo navedenu županiju. Radilo se o 16 tehničkih intervencija koje su se najviše odnosile na uklanjanje stabala i grana te sanaciju krova. Na spomenutim tehničkim intervencijama sudjelovalo je ukupno 79 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila iz JVP Grada Osijeka i Čepina te DVD-a Čepin, Grabovac, Batina, Čeminac, Vrbica, Kešinci, Dalj i Aljmaš.
 
Varaždinska županija
Tijekom dana 13. srpnja u popodnevnim satima na području županije zabilježen je povećan broj tehničkih intervencija uslijed nevremena praćenog vjetrom i kišom koje je zahvatilo navedenu županiju. Radilo se o 10 tehničkih intervencija koje su se najviše odnosile na uklanjanje stabala i grana te sanaciju krovišta. Na spomenutim tehničkim intervencijama sudjelovala su ukupno 22 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Varaždin te DVD-a Svibovec Podravski, Gradišće, Petrijanec, Varaždin, Virje Križovljansko, Lovrečan-Dubrava i Strmec Podravski.
 
Međimurska županija
Dana 13. srpnja na u popodnevnim satima na području županije zabilježen je povećan broj tehničkih intervencija uslijed nevremena praćenog vjetrom i kišom koje je zahvatilo navedenu županiju. Radilo se o 20 tehničkih intervencija koje su se najviše odnosile na uklanjanje stabala i grana, ispumpavanja objekata te sanaciju krovišta. Na spomenutim tehničkim intervencijama sudjelovalo je ukupno 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila sa operativnog područja županije. Vatrogasci su i dalje angažirani na sanaciji posljedica nevremena i tijekom 14 srpnja.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS