DVD Klana: EU sredstvima do obnovljenog vatrogasnog doma

  • Slika /slike/kLANA.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U projekt obnove vatrogasnog doma uloženo je 3,6 milijuna kuna, od čega 2,3 milijuna bespovratnih EU sredstava. Riječ je o višenamjenskom objektu, čijom su obnovom klanjski vatrogasci dobili primjerene uvjete za daljnji rad, a lokalna zajednica centar društvenih aktivnosti.

 

U svečanom ozračju, danas je u Klani, nedaleko od Rijeke, i službeno otvoren obnovljeni vatrogasni dom DVD-a Klana. Tom događaju, od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu, prisustvovali su mnogi uglednici, među njima i glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić, kao i čelni ljudi Vatrogasne zajednica PGŽ-a, Primorsko-goranske županije i Općine Klana.
 
U obnovu zgrade u kojoj se, pored vatrogasnog doma, nalaze i multimedijalni centar, knjižnica te fitness dovrana, uloženo je nešto više od 3,6 milijuna kuna. Čak 2,3 milijuna bespovratnih EU sredstava povučeno je iz  Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020., za provedbu podmjere 7.4. ("Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu"). S 400.000 kn projekt je sufinancirala i Republika Hrvatska, dok je Općina Klana osigurala preostalih 685.000 kn.
 
Sveobuhvatna obnova
 

Kako je prilikom prigodne svečanosti naglasio Dario Gauš, predsjednik DVD-a Klana, obnova je bila sveobuhvatna i u potpunosti prilagođena potrebama lokalnih vatrogasaca, ali i lokalnoga stanovništva. - U sklopu investicije, realizirana je energetska obnova objekta (obnovljena je fasada, drvena stolarija zamijenjena je PVC stolarijom, postavljeno je novo krovište, a pomaci u ekološkom smislu napravljeni su i postavljanjem led rasvjete, kao i u sustavu grijanja, koji će ubuduće umjesto nafte koristiti pelete). Sa sjeverne strane objekta montiran je lift, što će i teže pokretnim osobama omogućiti korištenje usluga knjižnice i multimedijalnoga centra, smještenih u potkrovlju zgrade, još od 2005. godine. Uvedena je i nova informatička oprema, vrijedna 330.000 kn, a cijeli objekt stavljen je pod video nadzor, istaknuo je Gauš te dodao: - Naravno, velika pozornost posvećena je i unutrašnjem uređenju. Tako su u našem vatrogasnom domu, smještenom u prizemlju, obnovljeni uredski prostori, sanitarni čvor, soba za odmor. Za fitness dvoranu na prvom katu nabavljene su nove sprave za vježbanje, a multimedijalni centar dobio je 15-ak novih računala. Bio je ovo vrlo zahtjevan i velik projekt i zato zahvaljujem svima koji su u njemu sudjelovali i pomogli njegovu realizaciju, prije svega našem partneru u ovom projektu – DVD-u Kras-Šapjane, s kojim i inače izvrsno surađujemo. Posebno zahvaljujem mještanima Klane i općinskoj načelnici, na potpori, razumjevanju i suradnji, rekao je Gauš.
 
Projekt od velike važnosti za hrvatsko vatrogastvo
 
Zadovoljstvo nije krio ni glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković. - Sretan sam danas jer opet nešto novo i kvalitetno imamo u vatrogastvu. Ovo je zajednički projekt dviju vatrogasnih organizacija, na kojemu je još jednom pokazana snaga zajedništva, tako tipičnog za vatrogastvo.  Za vatrogasce, ali i za lokalnu zajednicu, ovaj dom znači mnogo, a potaknut će sigurno i dolazak novih, mladih vatrogasnih snaga u DVD Klana. Ovaj dom pridonijet će stvaranju jednog sveobuhvatnog vatrogasnog poligona u ovoj regiji. Neka ovo bude centar izvrsnosti u ovom dijelu Primorsko-goranske županije. Hvala Ministarstvu poljoprivrede koje zaista stoji uz hrvatsko vatrogastvo, ne samo putem opremanja vozilima, već i kroz ovakva infrastrukturna ulaganja. U pripremi je još jedan veliki EU projekt, vrlo značajan za vatrogastvo, o kojem ćemo uskoro detaljnije govoriti, naglasio je Tucaković, zaželivši svim korisnicima objekta da u njemu uistinu uživaju i sa zadovoljstvom rade.
 
Ministarstvo poljoprivrede kao partner vatrogasnoj organizaciji
 
Sa sličnim željama, okupljenima se obratio i Šime Mršić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede. - Ovaj projekt financiran je sredstvima koja su ciljano namijenjena razvoju infrastrukture u ruralnim sredinama, kako bi te sredine postale poželjne za život  i privlačne za doseljavanje, a čujem da je upravo to slučaj u općini Klana. Ministarstvo poljoprivrede doista izdašno i kroz nacionalna sredstva pomaže hrvatsko vatrogastvo pa je i za razdoblje do 2020. do 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede  osigurano 132 milijuna kuna iz sredstava za općekorisne funkcije. Sudjelovali smo i u projektu Ministarstva unutarnjih poslova kojim je realizirana nabava novih vatrogasnih vozila, za što smo izdvojili 50-ak milijuna kuna. Ulažemo i u preventivne mjere, a tu prvenstveno mislim na održavanje šumskih protupožarnih puteva, u što je uloženo više od 60 milijuna kuna. Sa svim tim programima nastavljamo i dalje, a ovom prilikom čestitam svim sudionicima projekta na uspješno odrađenom poslu, uz želju da vam ovaj lijepi objekt bude od svekolike javne koristi, rekao je Mršić.
 
Čestitkama se pridružio i pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije, Goran Petrc. - Ovo je bio vrlo zahtjevan projekt, ali vidimo da se sav trud isplatio. Vatrogasci su dobili mnogo primjerenije uvjete za rad, a s obzirom na druge sadržaje koji su ovdje, to će podići kvalitetu života svih građana Klane, što je za svaku pohvalu, rekao je Petrc.
 
Naposljetku, zahvale je uputila i klanjska načelnica, Željka Šarčević Grgić, posebno istaknuvši  veliki angažman članova DVD-a Klana pri realizacije projekta. - U proteklih pet godina intenzivno smo surađivali, a dobili smo nešto čime se svi možemo dičiti. Ovo nije samo vatrogasni dom, već objekt u kojem se odvija cjelokupni društveni život naše općine. Zato mu se svi veselimo i sigurna sam da će uvijek biti pun našim mještana, rekla je načelnica.
 
Pri kraju prigodne svečanosti, objekt je blagoslovio klanjski župnik, vlč. Kristijan Malnar.
 

Pisane vijesti