Demanti informacije objavljene u središnjim vijestima na Novoj TV 22. travnja 2024. godine

Slika /slike/Grb Hrvatske vatrogasne zajednice.png

U informativnoj emisiji Nove TV emitiranoj 22. travnja 2024. objavljen je TV prilog novinarke Sanje Jurišić, a u povodu najavljenog prosvjeda vatrogasaca u Zagrebu početkom svibnja. 

Sugovornik u prilogu bio je Edi Delija iz Javne Vatrogasne postrojbe Zadar, ujedno sindikalni povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji je kazao kako vatrogasci kreću u štrajk jer im je obećano donošenje izmijenjenog Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova (dalje: Pravilnik). Zbog njegova nedonošenja, tvrdi, i dalje je prisutan nesrazmjer u plaćama vatrogasaca zaposlenim u javnoj i državnoj službi.
Sugovornik iz TV priloga navodi kako ”vatrogasac u javnoj vatrogasnoj postrojbi ima koeficijent 0,89, a dodatak za posebne uvjete rada varira od postrojbe do postrojbe, netko ima 25%, netko nema niti to, a interventni vatrogasac u državnoj postrojbi ima koeficijent 1,54”. Napominjemo da je aktualnim Pravilnikom utvrđen najniži koeficijent za utvrđivanje plaća vatrogasaca i ne postoji zakonska prepreka da se kolektivnim ugovorom zaključenim između sindikata i jedinice lokalne samouprave - osnivača javne vatrogasne postrojbe utvrde veći koeficijenti, dodaci i ostala prava iz radnog odnosa što je u pojedinim jedinicama lokalne samouprave u kojima su osnovane javne vatrogasne postrojbe i učinjeno.
Vezano za donošenje Izmjena i dopuna Pravilnika koje je u nadležnosti glavnog vatrogasnog zapovjednika, a koje sugovornik navodi u kontekstu “dugogodišnje nebrige za vatrogastvo” napominjemo da i po donošenju novog Pravilnika sredstva za financiranje plaća i ostalih radnih prava profesionalnih vatrogasaca moraju osigurati jedinice lokalne samouprave što, neosporno, zahtijeva prethodnu širu raspravu i konsenzus zainteresiranih strana. Glavni vatrogasni zapovjednik je izradio prijedlog Pravilnika koji je spreman za objavu u trenutku suglasja sindikata i osnivača javnih vatrogasnih postrojbi o koeficijentima za profesionalne vatrogasce. Glavni vatrogasni zapovjednik je poduzeo sve radnje i postupke u okviru svojih ovlasti i nadležnosti u nastojanju rješavanja navedene problematike koja je u ovom slučaju nerješiva bez suglasja sindikata i čelnika jedinica lokalne samouprave u kojima su osnovane javne vatrogasne postrojbe. Slijedom navedenog, glavni vatrogasni zapovjednik u ime Hrvatske vatrogasne zajednice ne može voditi “pregovore” sa sindikatima kako se navodi u TV prilogu, već može biti potpora u iznalaženju najpovoljnijeg rješenja za ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca što i čini od trenutka zahtjeva sindikata za usklađivanjem plaća.
 
Napominjemo i kako smo svjesni problematike financiranja koja postoji u pojedinim javnim vatrogasnim postrojbama (Ilok, Beli Manastir, Plitvička jezera), no Hrvatska vatrogasna zajednica neće dopustiti njihovo gašenje već je to problem koji ćemo rješavati zajedničkim snagama.
 
Izrečena teza “dugogodišnja nebriga o vatrogastvu” apsolutno je nevjerodostojna i neprihvatljiva što potvrđuju konstantna ulaganja u modernizaciju vatrogastva. Naime, kroz najznačajnija ulaganja u razdoblju od 2020. do 2024. godine Hrvatska vatrogasna zajednica (dalje: HVZ) nabavila je 58 pick-up terenskih vozila vrijednosti 1.742.433,07 eura, 75 kombi vozila za prijevoz vatrogasaca vrijednosti 1.906.962,92 eura, osobnu zaštitnu opremu III. kategorije za urbane intervencije i požare otvorenog prostora vrijednosti 974.950,00 eura, dok je u tijeku završna faza  nabave najmanje 78 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih vozila u vrijednosti od gotovo 22.000.000,00 eura. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova 2021. godine nabavljeno je 91 vatrogasno vozilo vrijednosti 29.023.000,00 eura, dok je u periodu od 2016. - 2023. nabavljena vatrogasna oprema za gašenje požara i tehničke intervencije u vrijednosti od  1.800.000,00 eura, osobna zaštitna vatrogasna oprema u vrijednosti od 1.700.000,00 eura te potrošnog materijala (vatrogasnih tlačnih cijevi, naprtnjača, pjenila, vatrogasne armature itd.) u vrijednosti od cca 1.400.000 eura.
Iz Fonda solidarnosti nabavljena je vatrogasna tehnika i oprema potrošena za vrijeme sanacije posljedica potresa u Zagrebu i na Banovini procijenjene vrijednosti 10.000.000,00 eura.
U suradnji Ravnateljstva za robne zalihe i HVZ-a nabavljeno je 76 auto-cisterni procijenjene vrijednosti 15.000.000,00 eura, koje su dane na korištenje vatrogasnim organizacijama.
HVZ sufinancira osposobljavanje i usavršavanje vatrogasaca, nabavu vatrogasne tehnike i opreme te pomaže područja od posebne državne skrbi kroz tri vida subvencija, definiranih u Mjerilima o korištenju sredstava premije osiguranja.
Pomoć javnim vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i vatrogasnim zajednicama županija u 2023. godini ukupno je iznosila 52.402.771,80 eura od čega se za refundaciju servisa i nabavu opreme za tekuće i buduće sudjelovanje u provedbi Programa aktivnosti odnosi 957.782,78 eura, na pomoći javnim vatrogasnim postrojbama zbog rasta opće razine cijena i usklađivanja s donesenim podzakonskim aktima u vezi plaća profesionalnih vatrogasaca 4.064.677,61 eura, za sufinanciranje nabave opreme iz sredstava premija osiguranja 456.101,14 eura kao i osposobljavanje za vatrogasna zvanja i specijalnosti 86.017,44 eura, za osposobljavanje vozača u sustavu vatrogastva 104.871,53 eura, za sufinanciranje plaće sezonskih vatrogasaca 1.852.663,91 eura, te decentralizirana sredstva u iznosu od 44.845.335,00 eura od čega je iz dodatne stope 1% poreza na dohodak ostvareno 11.118.738,51 eura, a pomoći iz Državnog proračuna 33.726.596,49 eura.
Iz Programa konkurentnost i kohezija 2021.-2027., za operaciju “Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskom i potpomognutom  području“ odobreno je 61.000.000,00 eura za potpomognuta i brdsko-planinska područja i 2.300.000,00 eura za razvoj video nadzora.  Trošenje navedenih sredstava planira se tijekom 2024., 2025. i 2026. godine.
Za ulaganja u vatrogastvo na otocima odobreno je 20.000.000,00 eura iz sredstava Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.
Sva prethodno navedena vatrogasna oprema i financijska sredstva dodijeljena su vatrogasnim organizacijama s područja Republike Hrvatske.
Nadalje, završen je projekt Opremanje i osposobljavanje intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ, financiran iz sredstava fondova EU (nositelj MUP u suradnji s HVZ-om)  kojim je nabavljena i isporučena osobna zaštitna oprema, oprema za gašenje požara otvorenog prostora-leđne pumpe, gumeni spremnici za gašenje iz helikoptera - 9.000 l, i 4 čamca za intervencijske vatrogasne postrojbe u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, spasilački brod, te 4 pick up vatrogasna terenska vozila, 4 vatrogasna kombi vozila i 4 vatrogasna šumska vozila za intervencijske vatrogasne postrojbe kao i kombinirano vatrogasno vozilo za potrebe Državne vatrogasne škole. Nabavljena su dva terenska vozila prilagođena za vatrogasne namjene (quad) s pripadajućim prikolicama.
Moderniziran je informacijsko-komunikacijski sustav za potrebe vatrogasnih organizacija, vatrogasnih postrojbi i vatrogasaca na području Hrvatske u skladu s obvezama iz Zakona o vatrogastvu, te će biti pušten u upotrebu tijekom 2024. godine.
Kada je riječ o vatrogascima zaposlenim u javnim vatrogasnim postrojbama, posebno valja istaknuti da je krajem 2023. godine glavni vatrogasni zapovjednik osigurao pomoć javnim vatrogasnim postrojbama u iznosu od 4.064.677,61 eura i to zbog rasta opće razine cijena i usklađivanja s donesenim podzakonskim aktima u vezi s plaćama profesionalnih vatrogasaca.  Navedeni postupak nepobitno potvrđuje brigu o vatrogascima od strane glavnog vatrogasnog zapovjednika, ali činjenica da su pojedine jedinice lokalne samouprave - osnivači javnih vatrogasnih postrojbi nabavljale vatrogasna vozila i opremu, a nisu usmjeravale doznačeni novac u plaće vatrogasaca ukazuje na dostatnost financijskih sredstava za plaće u pojedinim javnim vatrogasnim postrojbama, kao i činjenica da je 37 od ukupno 74 javne vatrogasne postrojbe reguliralo radna prava kolektivnim ugovorom.
 
Podsjetimo da je glavni vatrogasni zapovjednik kao čelnik HVZ-a sudjelovao u sklapanju kolektivnih ugovora u nizu javnih vatrogasnih postrojbi, poduzimao radnje i postupke za realizaciju prije navedenih aktivnosti u cilju razvoja i modernizacije hrvatskog vatrogastva, ostvarivao međunarodne suradnje sa ciljem unaprjeđenja sustava, uspješno organizirao vatrogasni sustav tijekom najizazovnijih vatrogasnih intervencija, te bio nezaobilazni čimbenik u rješavanju svih problema s kojima se vatrogastvo posljednjih godina susrelo. 
 
Sljedeći korak je uspostava Vatrogasne mreže sa ciljem daljnjeg unaprjeđenja operativnosti i sposobnosti vatrogasnih snaga na području Republike Hrvatske.
 
U TV prilogu se navodi i kako vatrogasci “umjesto da se pripremaju za požarnu sezonu koja je pred nama, i koja će prema prognozama biti zahtjevna, pripremaju za sindikalne akcije, prosvjede i mogućnost štrajka”. Ovakvim izjavama se stvara osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja građana i turista u vatrogasni sustav, te u konačnici u čitav sustav domovinske sigurnosti. Napominjemo kako se vatrogasni sustav kontinuirano modernizira, te se sa razine Hrvatske vatrogasne zajednice ulažu značajni napori i financijska sredstva osigurana u Državnom proračunu kako bi vatrogasci protupožarnu sezonu dočekali još spremniji te da sigurnost građana i mnogobrojnih turista koji posjećuju Hrvatsku ne bude ničim ugrožena.
 
Iz svega gore navedenog evidentno je kako je Vlada RH u proteklome mandatu kontinuirano brinula o razvoju vatrogastva, počevši do ustroja središnjeg državnog tijela za vatrogastvo na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, do konstantnog financijskog ulaganja u vatrogasnu opremu, tehniku i obuku. Hrvatska vatrogasna zajednica, uz potporu buduće Vlade RH, nastavit će i u narednom razdoblju brinuti o hrvatskom vatrogastvu, ulažući neprestano u njegovo poboljšanje, kako bi sigurnost građana uvijek bila na najvišem nivou.
Hrvatska vatrogasna zajednica, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, nastavit će raditi i na poboljšanju materijalnih i ostalih prava svih hrvatskih vatrogasaca, kako profesionalnih tako i dobrovoljnih.
 
Budući da su u navedenom TV prilogu iznesene netočne informacije na račun Hrvatske vatrogasne zajednice i glavnog vatrogasnog zapovjednika tražimo njihov ispravak u skladu sa člankom 40. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13, 114/22).
 

Pisane vijesti