Damir Fabijančić (1963. – 2023.)

U 60. godini života preminuo je Damir Fabijančić, vatrogasac po vokaciji koji je za sve koji su imali tu čast surađivati s njim, bio prepoznatljiv kao vrhunski profesionalac, dobar prijatelj i nadasve čovjek velikog srca, spreman pomoći u svakoj pa i najrizičnijoj situaciji. Sve do svog umirovljenja, dugi niz godina, bio je na čelu buzetskog vatrogastva kao zapovjednik JVP Buzet i zapovjednik Područne vatrogasne zajednice (PVZ) Buzet, a obnašao je i mnoge društvene, političke i sportske dužnosti.
  
Damir Fabijančić doslovno je živio vatrogastvo od svog prvog radnog dana, od 1984. godine, uz puno razumijevanje i podršku svoje obitelji. Za zapovjednika buzetske JVP imenovan je 1. siječnja 1996. godine. Krajem 1999. godine vatrogastvo prelazi iz nadležnosti MUP-a u nadležnost jedinica lokalne samouprave, gradova i općina, sukladno tome 1. siječnja 2000. godine Vatrogasna postaja Buzet postaje JVP Buzet, ali sada u nadležnosti Grada Buzeta kao njenog osnivača.
 
U svibnju 2000. godine, na osnivačkoj skupštini, Damir Fabijančić imenovan je i za zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Buzeta koja kasnije, po priključenju Općine Lanišće, postaje PVZ Buzet. Od decentralizacije vatrogastva kada je Grad Buzet od MUP-a preuzeo brigu o JVP, buzetsko vatrogastvo postiglo je značajne uspjehe. Izgrađen je novi vatrogasni dom, nabavljena nova vozila i oprema tako da je  buzetsko vatrogastvo danas među najbolje opremljenima u Istarskoj županiji.
  
Desetljećima je sudjelovao u razvoju, organizaciji i unaprjeđenju ne samo buzetskog nego cjelokupnog istarskog vatrogastva, dajući veliki doprinos ustroju kompletnog vatrogastva, uvijek djelujući aktivno kao član Županijskog zapovjedništva. Sudjelovao je u raznim aktivnostima kako na području Istre tako i na području RH. Odlično je surađivao s vatrogascima Gasilske brigade Kopar te dao puni doprinos kako prekograničnoj vatrogasnoj suradnji tako i suradnji s kolegama  iz susjedne Primorsko goranske županije, posebno Opatije i Rijeke. Bio je prepoznatljiv i u vatrogastvu Republike Hrvatske kao odličan zapovjednik, a nadasve dobronamjeran čovjek.
  
Damir Fabijančić dobitnik je više vatrogasnih priznanja, među ostalima Srebrne vatrogasne medalje za poseban doprinos i razvoj djelatnosti zaštite od požara koju dodjeljuje Vatrogasna zajednica Istarske županije te Zlatne vatrogasne medalje koju dodjeljuje HVZ.
   U Istri, a posebice na Buzeštini, ostat će trajno zapamćen kao sjajan svestran  čovjek prepun dobrote, ali i kao  aktivan omladinac, sportaš, nogometaš, boćar, planinar, društveno politički aktivan od najranije mladosti. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Damir Fabijančić bio je član NK Livade, osamdesetih godina NK Buzet, uz igru, trenirao je mlade uzraste i obnašao funkciju člana predsjedništva kluba. Bio je vijećnik Gradskog vijeća Grada Buzeta, predsjednik Mjesnog odbora Svi Sveti, jedan od osnivača IDS-a Podružnice Buzet. Aktivan član predsjedništva enduro kluba, član boćarskog kluba «Istra" Kozari, član predsjedništva Hrvatskog planinarskog društva «Planik", dugogodišnji član organizacijskog odbora maškara «Jedinstvo".

Neka ti je laka hrvatska gruda i hvala ti na svemu!

Pisane vijesti | In memoriam